Sport

Mégsem indulhatnak oroszok és fehéroroszok az Ázsia Játékokon

A NOB szerint „a projekt technikai okok miatt nem kivitelezhető”

A tervekkel ellentétben mégsem indulhatnak a kínai Hangcsouban szeptember 23-tól október 8-ig sorra kerülő Ázsia Játékokon az orosz és fehérorosz sportolók.

Mégsem indulhatnak oroszok és fehéroroszok az Ázsia Játékokon
A kelet-kínai Csöcsiang (Zhejiang) tartományban, Hangcsouban megrendezésre kerülő Ázsiai Játékok hokipályájának légi felvétele 2023. szeptember 1-jén
Fotó: NurPhoto via AFP/CFoto

Több médium is azt közölte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerint „a projekt technikai okok miatt nem kivitelezhető”. Így a két ország versenyzőinek nem lesz lehetőségük Kínában kvótát gyűjteni a jövő évi, párizsi ötkarikás játékokra.

Az Ázsiai Olimpiai Bizottság (OCA) korábban zöld jelzést adott maximum 500 orosz és fehérorosz sportoló indulásához. A terv az volt, hogy semlegesként vehetnek részt a versenyeken, s érmet ugyan nem szerezhetnek, de az olimpiai kvalifikáció szempontjából számít az eredményük. Az OCA most a NOB-ra hivatkozva szűkszavúan annyit közölt: a két ország képviselői nem lesznek ott Hangcsouban.

Az Ukrajna ellen folytatott háborúja miatt Oroszország továbbra is ki van zárva számos sporteseményről, a tiltás a beavatkozást támogató Fehéroroszországra is vonatkozik.

Hogy a két ország sportolói ott lehetnek-e jövőre Párizsban, arról később dönt a NOB.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink