Sport

Az UEFA nem követi az abszurd hosszabbításos szabályt

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezető tisztségviselője abszurdnak nevezte az időhúzás kiküszöbölésére alkalmazott új hosszabbításos szabályt, szerinte az UEFA sorozataiban ezt nem fogják bevezetni.

Az UEFA nem követi az abszurd hosszabbításos szabályt
Zvonimir Boban, az UEFA horvát sportigazgatója abszurdnak nevezte a tervezetet (képünk illusztráció)
Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP

A futball szabályalkotó testületének (IFAB) határozata értelmében a játékvezetőknek minden félidő végén annyit kell hosszabbítaniuk, amennyi időt elvettek a rendes játékidőből a gólörömök, cserék és ápolások. A cél az, hogy növeljék a tényleges játékkal töltött időt, azonban ez sokszor azt eredményezi, hogy a mérkőzések 90 helyett 100 vagy annál több percig tartanak.

A játékosok szakszervezete, a FIFPRO, valamint Kevin De Bruyne és Raphael Varane személyesen is felemelte szavát az új szabály ellen, amely szerintük a sűrű versenynaptárban még jobban kifacsarja majd a futballistákat.

„Teljesen abszurd” – jellemezte az intézkedést Zvonimir Boban, az UEFA horvát sportigazgatója, az AC Milan korábbi középpályása.

„A játékosok jólléte szempontjából ez egy kisebb vagy nagyobb tragédia, mivel akár 12, 13, 14 perccel is hosszabb lehet egy mérkőzés – fogalmazott. – Tapasztalatból mondom, hogy amikor már 60–65 perce játszol, és kezdesz fáradni, várod a végét. Aztán egyszer csak jön valaki, és azt mondja, még 15 percet rátesz. Sokszor beszélünk kritikusan a versenynaptárról és a túl sok meccsről, de nem halljuk meg a játékosok és edzők szavát. Őrület. Ez egyszerűen túl sok, tehát mi nem fogjuk alkalmazni. A mi irányelveink mások.”

Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetői bizottságának vezetője is egyetért Bobannal, hangsúlyozva: az európai szövetség már öt éve azon dolgozik, hogy növelje az aktív játékidőt.

„Van fontosabb dolog is, mint a többletidő pontossága. Az emberek azért szeretik a Bajnokok Ligáját, mert intenzív, fantasztikus, a játékosok soha nem állnak meg. Mi arra kérjük a bírókat, hogy a hosszabbítás helyett arra összpontosítsanak, hogy a játékmegszakításnál minél hamarabb újrainduljon a játék.”

Kapcsolódó írásaink