Sport

Párizs 2024 – Szerdától péntekig kajak–kenu tesztverseny 19 magyarral

A programban csak az olimpiai számok szerepelnek

Szerdán kezdődik, és péntekig tart a kajak–kenusok párizsi ötkarikás tesztversenye, azaz előolimpiája Vaires-sur-Marne-ban, ahol a gyorsasági szakágban 16, a para szakágban pedig három magyar sportoló áll rajthoz.

Párizs 2024 – Szerdától péntekig kajak–kenu tesztverseny 19 magyarral
Párizs 2024 – Szerdától péntekig kajak–kenu tesztverseny 19 magyarral
Fotó: Facebook/Magyar Kajak–Kenu Szövetség

A hazai szövetség (MKKSZ) holnapjának keddi beszámolója szerint a vasárnap zárult duisburgi olimpiai kvalifikációs világbajnokság után a versenyzők és a szakmai stáb hétfőn kisbuszokkal utazott Franciaországba, ahol a következő három napban a jövő évi ötkarikás játékok kajak-kenu viadalainak helyszínén rendezik meg a tesztversenyt.

Az olimpiai pálya Párizs központjától mintegy 20 kilométerre fekszik, hossza 2230 méter. Az Mkksz.hu emlékeztetett rá, hogy 1991-ben itt rendezték meg a vb-t, amelyen Magyarország négy arany-, öt ezüst- és három bronzérmet nyert.

A tesztverseny programjában csak az olimpiai számok szerepelnek, illetve kajak párosban és egyesben, illetve kenu egyesben nemzetenként két egység is indítható. A gyorsasági szakágban az előfutamokból az első két helyezett rögtön a döntőbe kerülésért sorra kerülő középfutamokba jut, a többieknek erre a reményfutamban lesz még lehetőségük. A para szakágban a megszokott módon elő- és középfutamokat, valamint finálékat rendeznek.

„Sok változás nincs a pályán a tavalyi és a tavalyelőtti állapotokhoz képest, de nyilván még nem is minden olyan, mint jövőre lesz” - mondta Boros Gergely, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatója. „Felállítottuk a csapatsátrat, itt tudnak most átöltözni a versenyzők, illetve igyekszünk kihasználni a létesítményen belül azokat a lehetőségeket, amelyek rendelkezésre állnak. Az a fő feladat, hogy a csapat szállásán is – amit már az olimpiára is lefoglaltunk – teszteljük az étkezési szokásokat, a ki-be járkálást, valamint, hogy a versenyzők a vízen minél több időt töltsenek” – tette hozzá.

A magyar csapat névsora:
gyorsasági szakág:
férfiak:
K–1 1000 méter: Varga Ádám, Kopasz Bálint
K–2 500 méter: Csizmadia Kolos, Kuli István
K–4 500 méter: Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor
C–1 1000 méter: Adolf Balázs
C–2 500 méter: Korisánszky Dávid, Fekete Ádám
nők:
K–1 500 méter: Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra
K–2 500 méter: Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara; Fojt Sára, Pupp Noémi
K–4 500 méter: Fojt Sára, Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Pupp Noémi
C–1 200 méter: Balla Virág, Bragato Giada
C–2 500 méter: Bragato Giada, Nagy Bianka

para szakág:
férfiak:
KL–1 200 méter: Kiss Péter Pál, Suba Róbert
VL–2 200 méter: Suba Róbert
nők:
KL–2 200 méter: Varga Katalin

Kapcsolódó írásaink