Sport

Verik a britek a norvég futókirályt a világbajnokságon

„Gondolom Jakob Ingebrigtsen ezek után utálja a briteket” – mondta az férfi 1500 méter világbajnoka, Josh Kerr, utalva arra, hogy a tavalyi világbajnokságon honfitársa és klubtársa, Jake Wightman győzte le a nagy esélyes norvég olimpiai bajnokot.

Verik a britek a norvég futókirályt a világbajnokságon
A döntő pillanat: a győztes brit Josh Kerr, a második helyezett norvég Jakob Ingebrigsten (jobbra) és honfitársa, a harmadik helyezett Narve Gilje Nordas
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A budapesti atlétikai világbajnokság egyik legnagyobb meglepetését a 25 éves brit Josh Kerr okozta, aki az 1500 méteres síkfutás döntőjében a célegyenesben – az utolsó 100-on 13,62-öt futva – lehajrázta az olimpiai bajnok Jakob Ingebrigtsent. Sikere nem volt előzmény nélküli, hiszen 23 évesen 3:29,05 perces hatalmas egyéni csúccsal bronzérmes lett a tokiói olimpián. Tavaly Kerr felkészülését betegség befolyásolta, de így is az ötödik helyen végzett az oregoni világbajnokságon.

„Régóta várom erre a győzelemre. Tizenhat éves versenyzői pályafutásom minden tapasztalatát, megszerzett erejét beleadtam az utolsó kétszáz méterbe. Nem aggódtam amiatt, hogy mi történik a verseny elején, csak arra törekedtem, hogy 200 méterrel a vége előtt támadó helyzetben lehessek, aztán az utolsó 30 méteren azt gondoltam, annyira akarom ezt, nem érdekel, mekkora fájdalmaim vannak. Mindent meg fogok tenni, hogy először érjek célba. Nagyon büszke vagyok a csapatomra és a családomra, akik ide juttattak. Végre törleszteni tudtam a családomnak azt a rengeteg időt, erőfeszítést és pénzt, amit belém fektettek” – nyilatkozta a BBC-nek Kerr, aki napszemüveggel próbálta eltakarni meghatottságát. A skót futó azt is elárulta, hogy ugyanolyan mezben futott, mint a címvédő klubtársa, Wightman a tavalyi vébén, aki sérülés miatt nem indulhatott Budapesten.

A két világbajnok jó barátok, régóta együtt készülnek az Edinburgh Athletics Clubban. „Szinte hihetetlen, hogy a mi kis edinburghi klubunknak egymás után két világbajnoka van. Josh remek taktikát választott, felfutott Jakob mellé, s tökéletes pozícióból kezdhetett hajrázni. Tudtam, hogy Josh képes erre” – fejezte be nyilatkozatát Wightman a BBC TV-ben.

A norvég futókirály, Ingebrigtsen 5000 méteren megvédheti címet, habár veresége után elmondta: „Kicsit szerencsétlennek érzem magam, hogy nem csinálhatom azt, amit az egész szezonban tehettem. Természetesen csalódott vagyok. Próbáltam száz százalékot nyújtani, de nem könnyű, ha nem érzed magad százszázalékosan. Már az eldöntőben és most, a bemelegítéskor is egy kicsit kiszáradt a torkom. Az elmúlt napokban hol jobb, hol rosszabb lett. Lefutom az 5000 métert, de nem tudom, hogyan fog menni” – nyilatkozta a csalódott Ingebrigtsen.

Kapcsolódó írásaink