Sport

Káprázatos magasságban a férfi magasugrás a világbajnokságon

A férfi hármasugrásban és magasugrásban is nagyon izgalmas, látványos és magas színvonalú versenyben dőlt el az érmek sorsa a budapesti világbajnokságon. Ezekben a számokban viszont egyre nagyobb a szakadék a nemzetközi és a hazai színvonal között. Ennek okáról is kérdeztük a nyíregyházi Bakosi Bélát, aki 1983-ban, az első világbajnokságon hármasugrásban hetedik lett.

Káprázatos magasságban a férfi magasugrás a világbajnokságon
Így ünnepelte Gianmarco Tamberi világbajnoki elsőségét
Fotó: MH/Purger Tamás

– Mit szól az utódok éremcsatájához a Nemzeti Atlétikai Központban?

– Nagyon magas színvonalú versenyt volt a hármasugrás, hiszen hatan ugrottak 17 méter felett, de kiemelkedő eredmény nem született. Megérdemelten nyert 17,64 méterrel a Burkina Faso-i Fabrice Zango, aki fokozatosan lépett felfelé a dobón, mert 2019-ben harmadik, tavaly pedig második volt a világbajnokságon. A szoros versenyben az ezüstérmes kubai Martinez mindössze egy centivel előzte meg honfitársát, Napolest.

– A Helsinkiben ugrott 16,83 méteres eredményével most kilencedik lett volna a döntőben.

– Pedig azóta eltelt negyven év, de hogy milyen erős volt már akkor az élmezőny, azt jelzi, hogy a 17,42 méterrel győztes lengyel Hoffman ezüstérmes lehetett volna most Budapesten.

– A magyar induló, Szenderffy Dániel viszont 15,38 méteres eredményével több mint három méterrel maradt el a győztestől. Miért ilyen gyenge a hazai élmezőny?

– Ennek rengetek összetevője van. Kettőt említek: nagyon kevés a kiemelkedően tehetséges hármasugrónk, s szerintem versenyzőink nem megfelelő technikával ugranak. Gondot jelent a többi szakágban is, hogy hiába vannak sikeres utánpótláskorú atlétáink, megfelelő támogatás hiányában kevesen juthatnak csak el a felnőtt élmezőnybe.

Bakosi Béla 17,25 méterrel még mindig fedettpályás csúcstartó
Bakosi Béla 17,25 méterrel még mindig fedett pályás csúcstartó
Fotó: facebook

– A világbajnokság eddig leglátványosabb versenye a férfi magasugrók döntője volt?

– Minden várakozást felülmúlt, hiszen úgy gondoltuk, hogy 225 centivel be lehet jutni a döntőbe, erre a selejtezőben tizenhárman ugrották át a 228 centis magasságot. A döntőben öten jutottak túl a 233 centin, az olasz olimpiai bajnok Tamberi azzal nyert, hogy elsőre ugrotta át a 236 centit, míg az amerikai Harrison másodikra.

– Hogyan tud Tamberi úgy összpontosítani, hogy az ugrások közben bohóckodik, szórakoztatja a közönséget?

– Ezt tőle kellene megkérdeznie… Bár magasugrásban is döntő a technika, de a verseny a fejben dől el. Tamberin látszik, hogy mennyire magabiztos, nem fél, hogy leveri a lécet, úgy fut neki, hogy biztosan sikerül.

– A lemaradásunk ebben az ugrószámban is jelentős. Török Gergely 214 centivel esett ki a selejtezőben.

– Úgy volt, hogy ebben a számban, a többszörös bajnok fiam, Péter fog indulni. Csalódottan vettük tudomásul, hogy a szakvezetés az ígéretét nem tartotta be. A 21 éves Gergelynek úgy látszik sok volt, hogy hat hat hét alatt három nemzetközi versenyen indult, az U23-as Eb-n, az Universiadén, majd a világbajnokságon. Ebben a számban a nemzetközi élmezőny nagyon elhúzott tőlünk. De nem adjuk fel!

Kapcsolódó írásaink