Sport

Spanyolországé az első arany

Spanyolország szerezte meg a budapesti atlétikai világbajnokság első aranyérmét, miután Álvaro Martín 1:17:32 órával megnyerte a férfi 20 kilométeres gyaloglást. Helebrandt Máté egyéni csúccsal a 23. lett.

Spanyolországé az első arany
Spanyolország szerezte meg a budapesti atlétikai világbajnokság első aranyérmét
Fotó: MH/Török Péter

A 28 országból érkezett ötven versenyző eredetileg 8 óra 50 perckor indult volna a Hősök teréről, de a fővárosra lecsapó vihar miatt kétórás csúszással indultak útnak. A mezőny az Andrássy úton is haladva megkerülte a Hősök terét, és ezt az egykilométeres kört húszszor kellett teljesíteni.

A gyaloglók már alig várhatták a rajtot, ezt mutatja, hogy alaposan belekezdett a mezőny első fele. A londoni világbajnokságon 50 kilométeren ötödik Helebrandt nem tartott velük, de remek tempót választott. A verseny erősségét jól érzékelteti, hogy a kétszeres Európa-bajnok Martín a világ idei legjobbjával nyert, míg az utána célba ért öt versenyző mind országos csúcsot javított.

Helebrandt Máté végül nagyszerű egyéni csúccsal, 1:21:16 órával a 23. helyen ért célba.

„Fantasztikus volt tényleg, ahogy elrajtoltunk egészen az utolsó méterig folyamatos volt a szurkolás és a bíztatás, magyar zászlók mindenhol, ez egy nagyon különleges érzés, nagyon jó volt így versenyezni” – mondta az MTI-nek a célba érkezést követően a 34 éves magyar atléta. Hozzátette, hogy májusban döntött a rövidebb táv mellett, ezt pedig nem bánta meg, mivel erre az időeredményre, amellyel csaknem egy másodpercre megközelítette az olimpiai szintet, már lehet építeni a jövőben.

Kapcsolódó írásaink