Sport

Kerékpár-vb: harminchét magyar az első összkerékpáros vb-n

Négyévente, az olimpiát megelőző esztendőben kerül majd sor az összkerékpáros vb-re

Harminchét magyar kerékpáros részvételével rajtol szerdán a sportág első, valamennyi szakágat felvonultató világbajnoksága Glasgow-ban.

Kerékpár-vb: harminchét magyar az első összkerékpáros vb-n
Vas Kata Blanka jövő pénteken hegyikerékpárban az U23-as korosztályban száll harcba
Fotó: Facebook/BringaSport

A parakerékpárosok pályaversenyeinek selejtezőivel kezdődő, jövő vasárnapig tartó seregszemlén belül összesen 13 világbajnokságra kerül sor hagyományteremtő jelleggel: innentől négyévente, az olimpiát megelőző esztendőben kerül majd sor az összkerékpáros vb-re. Az első kiírás alkalmával 11 napon osztanak érmeket és több mint 200 szivárványszínű trikó talál gazdára, ez illeti a nemzetközi szövetség (UCI) égisze alatt rendezett vb-k aranyérmeseit valamennyi számban.

„A kerékpársport szempontjából történelmi jelentőségű esemény, nem rendeztek még ilyen világbajnokságot, ahol az összes szakágban egy helyen kerül sor valamennyi számra. A figyelem ebben a másfél-két hétben a kerékpársportra irányul, mi is egyszerre tudjuk megmutatni magunkat a világnak” – fogalmazott az MTI-nek Vízer Barnabás, a magyar szövetség (MKSZ) sportigazgatója, aki hozzáfűzte: az ország méretéhez képest nagy csapatot jelent, hogy valamennyi korosztályt és versenyszámot figyelembe véve 37-en képviselik a magyar színeket.

Az indulók közül kiemelte Vas Kata Blankát, aki jövő pénteken hegyikerékpárban az U23-as korosztályban száll harcba – saját bevallása szerint az olimpiai kvótát jelentő helyezésért –, két nappal később pedig az országúti mezőnyversenyben indul. Előbbiben olimpiai, utóbbiban vb-negyedik, tőle várja a legjobb szereplést az MKSZ. A legnagyobb kérdés, hogy a rövid idő alatt mennyire tud majd regenerálódni és átállni egyik szakágról a másikra, ugyanakkor az országúti pálya útvonala kedvező a számára. A férfiaknál Dina Márton áll rajthoz az országúti mezőnyversenyben.

Hegyikerékpárban a felnőtt mezőnyben Buzsáki Virágtól is jó vb-t remél a sportigazgató, ez az olimpiai kvalifikáció miatt fontos. A szakágban ugyanis kétéves, jövő májusig tartó olimpiai pontgyűjtő időszak alapján lehet párizsi indulási jogot szerezni. Azon nemzetek közül, amelyek így nem jutnak kvótához, az a kettő szerez egy indulási jogot nemenként, amelyik a felnőtt és az U23-as versenyben a legelőkelőbb pozíciót éri el Glasgow-ban.

Az ötkarikás szakágakban kifejezetten lényeges a jó szereplés Vízer Barnabás szerint, mivel hasonló módon az országúti mezőnyversenyből nemenként két, az időfutamból a tíz legjobb nemzet jut párizsi repülőjegyhez, és három kvóta gazdára talál BMX freestyle-ban is.

Kapcsolódó írásaink