Sport

Székely Norbert: Nem nekünk kell félni, hanem azoknak, akik jönnek ellenünk

Székely Norbert szövetségi kapitány már az új tervekről is beszélt, miután a magyar női kosárlabda-válogatott vasárnap legyőzte a címvédő Szerbiát az Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, ezzel megnyerte csoportját Ljubljanában, és bejutott a negyeddöntőbe.

Székely Norbert: Nem nekünk kell félni, hanem azoknak, akik jönnek ellenünk
Székely Norbert szövetségi kapitány (b) és Raksányi Krisztina a magyar válogatott edzésén
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A nemzeti csapat két győzelemmel és egy vereséggel végzett a D csoport élén, így csütörtöktől az olimpiai selejtezőért küzdhet, amelyben a rendező franciák mellett az Eb legjobb öt csapata vehet részt, a végső sorrend következő négy (6-10.) együttese pedig helyet kap a 2026-os világbajnokság selejtezőjében, ez a magyaroknak már sikerült az Eb-negyeddöntő kiharcolásával.

Székely Norbert nyilatkozatában elsőként a vasárnapi heroikus diadalt elevenítette fel az MTI-nek:

„Hittünk abban, hogy legalább öt ponttal megverjük a szerbeket, és mindenki elhitte a másikról, hogy képes hozzáadni azt a picit, ami szükséges ehhez. Nagyon magas szinten játszottunk, különösen a második félidőben védekeztünk jól, a cserék is brutális mennyiséget dolgoztak. Amikor a felkészülés során legyőztük a spanyolokat, akkor azért voltam elégedett, mert olyan elemekben voltunk jók, amelyek előre kalibrálhatók. Védekeztünk, mentünk a lepattanóért, kizártunk a palánk alatt, mozgattuk a labdát, és ugyanez volt a helyzet most is. Mindenben olyan szinten voltunk, ami Európa nyolc legjobb csapata közé vezetett minket, kivéve a büntetőket, mivel 37-ből csak 22-t dobtunk be, ami 59 százalék. Ezen van javítanivaló.”

A kapitány kifejtette, egy-két éve kijelöltek maguknak egy utat, hogy gyors, agresszív stílusban akarnak játszani, mert ez az útja a kosárlabdának. Emiatt olyan lépéseket tettek a csapaton belül, amelyek egyeseknek nagyon fájtak, másoknak viszont segítettek abban, hogy többet játsszanak, a csapatnak pedig összességében abban, hogy fejlődjön. A korábbi hullámzó teljesítmény kiküszöböléséről így vélekedett:

„A szlovákok ellen az első három negyedben nem játszottunk jól, a törökök ellen pedig a végén. Voltak hullámvölgyeink, de ez egy nagyon fiatal csapat, meg kell szoknunk, hogy ilyen körülmények között és ilyen nívón kell játszani. Ez vasárnap megtörtént, emiatt nem esett vissza a színvonalunk a szerbek ellen, amit Marina Maljkovic kapitány is megemlített a meccs után. Ennélfogva tökmindegy, hogy például Horváth Betti nem játszik egy mérkőzésen, mert a következőn beáll, és bevág két triplát, vagy Varga Alíz bejön, és pókerarccal bedobja a fontos kosarakat. Ez egy nagyon mély és széles csapat, mert a mi stílusunkhoz sok játékost kell forgatnunk.”

Székely Norbert szerint a válogatottnak kifejezetten kreatív támadójátéka van, ami megnehezíti az ellenfél dolgát, de csak akkor, ha tudnak labda nélkül mozogni. A törököktől elszenvedett vereségnél sok olyan szituáció volt, amikor nem tudtak mozogni lábon, akadtak vitatott helyzetek, a szerbek ellen viszont szintén kőkemény csata zajlott, de tisztább játékkal.

„A teljes szakmai stáb érdeme, hogy jól reagáltunk minden játékelemre, egyedül ez nem menne. Cziczás Laci rajzolta fel például, hogy az utolsó támadásnál hogy menjen a labda, Iványi Dalma a félidőben újította meg a védekezést, a cserélésnél pedig Kovács Andi tett hozzá sokat, mi szinte már egymás gondolatait is ismerjük” – emelte ki segítőit. A folytatásról szólva a szakvezető közölte:

„Most három szünnap következik, ugyanebben a helyzetben voltunk négy éve is Belgrádban, amikor hetedikek lettünk, de ezt most máshogy kell feldolgozni. Nem nekünk kell félni, hanem azoknak, akik jönnek ellenünk. Ezzel együtt nincs garancia arra, hogy a négybe jutunk, de ez a csapat nagyon erős lelkileg, a lányok hisznek egymásban. Új magasságokban járunk, már megfordult a fejemben, hogy olimpiai selejtezőért fogunk küzdeni, de ezt egyelőre szeretném elhessegetni. Az Eb előtt azt mondtam, hogy „step by step", azaz mindig csak a következő feladatra koncentrálunk, persze közben természetesen látnunk kell az út végén a lehetőséget is. Szeretnénk eljutni egy olyan szintre, ami olimpiai selejtezőt érhet, az egy világraszóló eredmény lenne.”

Az Eb-ről az ötkarikás rendező franciák mellett a legjobb öt csapat jut ki a párizsi olimpia 16 csapatos selejtezőjére, amelyre jövő februárban kerül sor. Ljubljanában ezért a negyeddöntők vesztesei szombaton rájátszást vívnak, annak a két győztese pedig vasárnap küzd meg az ötödik, olimpiai selejtezős részvételt jelentő helyért. A további négy helyezett pedig kijut a 2026-os berlini világbajnokság selejtezőjére.

A magyarok csütörtöki negyeddöntős ellenfele a cseh vagy a görög csapat lesz, a két gárda 17 órakor vív rájátszást Tel-Avivban. A mérkőzést az M4 Sport élőben közvetíti.

Kapcsolódó írásaink

Női kosárlabda: újabb magabiztos magyar siker Szlovéniában

ĀA két gárda keddi találkozóján 87–64-es magyar siker született, főként Kiss Virág 17 pontjának köszönhetően. Szerdán Székely Norbert szövetségi kapitány együttese ott folytatta Slovenske Konjicében, ahol az előző napon abbahagyta Celjében