Sport

Kozák Luca: Ez a vb nekem lett kitalálva

Kozák Luca Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó szerint karrierje legjobb éveiben kerül sor a budapesti atlétikai világbajnokságra, és hatalmas lehetőségnek tartja, hogy hazai közönség előtt versenyezhet egy világszintű sporteseményen.

Kozák Luca: Ez a vb nekem lett kitalálva
Kozák Luca
Fotó: Facebook/Magyar Atlétika – Hungarian Athletics

A 27 éves atléta május végén, Savonában kezdte meg a szezont, és az elmúlt három hétben egyre jobban teljesített a versenyeken. Ezt bizonyítja, hogy kedden ezüstérmet szerzett 100 méter gáton a finnországi Turkuban rendezett Paavo Nurmi-emlékversenyen 12.93 másodperces idei legjobbjával.

„Ez egy gold kategóriájú verseny volt, és tényleg nagyon erős mezőny gyűlt össze, ezért nagyon örülök, hogy egy ilyen kiélezett mezőnyben második tudtam lenni” – mondta Kozák az MTI-nek, és azt is elárulta, hogy a rajtnál még érzi a fedett pályás szezon hiányát, amelyet egy kisebb sérülés miatt hagyott ki.

A debreceni atléta legközelebb a csapat Európa-bajnokságon áll rajthoz, amelyet a jövő szerdán rajtoló Európa Játékok keretein belül bonyolítanak le Kis-Lengyelországban, a magyarok a második divízióban lesznek érdekeltek. Az országos csúcstartó ezt követően Ostravában, majd az ob-n méretteti meg magát, csúcsformáját pedig az augusztus 19-én kezdődő budapesti vb-re szeretné időzíteni.

„Időeredményben és helyezésben is azt szoktam mondani, hogy minél jobb legyen, de nyilván ez egy mérhető sport, és ha a 12.69 másodperces egyéni rekordomnál jobbat fogok futni, akkor azt mondhatom, mi mindent megtettünk. Helyezésbe azért nem szeretnék belemenni, mert minden év különbözik, más a mezőny, illetve máshogy alakul a versenyzők szezonja, így fogalmam sincs, hogy milyen idő lesz elég a döntőbe jutáshoz” – mondta a szabadtéren hétszeres magyar bajnok versenyző, aki arra is kitért, kifejezetten örül annak, hogy Mondo típusú pályát építettek a Nemzeti Atlétikai Stadionba, mivel remek tapasztalatai vannak ezen a borításon.

„A pálya nem minden, ehhez azért kell a sportoló is, de én nagyon szeretem, és örülök neki, mivel ez az első hazai Mondo-pálya. Remélem, már az országos bajnokság is ott lesz, és tényleg kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz ott futni” – hangsúlyozta. Hozzátette: „Ez a világbajnokság nekem lett kitalálva, mivel most vagyok a karrierem legjobb éveiben. Hatalmas lehetőség és élmény lesz számomra, amelyre nagyon jó lesz visszagondolni a pályafutásom lezárása után.”

A budapesti atlétikai vb-t, amely Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz, augusztus 19. és 27. között rendezik a Nemzeti Atlétikai Központban, valamint az utcai futó- és gyaloglóversenyeknek otthont adó Hősök terén.

Kapcsolódó írásaink