Sport

Négy év után újra bajnok a Veszprém

A Veszprém négy év után ismét bajnok lett a férfi kézilabda NB I-ben, mivel péntek este 31–27-re győzött a Szeged otthonában a döntő harmadik mérkőzésén.

Négy év után újra bajnok a Veszprém
A Telekom Veszprém játékosai ünnepelnek, miután csapatuk 31–27-re győzött az OTP Bank-Pick Szeged ellen a férfi kézilabda NB I döntőjének harmadik találkozóján
Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A finálé első és második meccsén hazai siker született: egy héttel ezelőtt a Szeged 31–25-re, hétfőn a Veszprém 34–27-re nyert.

A hazai élvonalban a 2016/17-es szezon óta mindig az a csapat nyeri a döntőt, amelyik pályahátrányban van, és ez a sorozat most sem szakadt meg. A bakonyiak 27. alkalommal lettek aranyérmesek, és 2019 után bizonyultak ismét a szezon legjobbjának.

A hazaiaktól Bogdan Radivojevic, Sebastian Frimmel és Luka Stepancic, a vendégektől Omar Jahja hiányzott az idény utolsó mérkőzésén.

A bakonyiak az előző meccsen bevált felállásban kezdtek, és ezúttal is gyorsan elléptek ellenfelüktől. A csongrádiak távozó vezetőedzője, Juan Carlos Pastor a tizedik percben időt kért (2–6), csapata pedig a folytatásban meg tudta törni a vendégek lendületét, de ehhez három veszprémi kiállítás is hozzájárult (8–9). A 22. percben először vezettek a szegediek (11–10), ez a döntő második mérkőzésén egyszer sem sikerült nekik. A házigazdák után a vendégek is kapust cseréltek, de előbbieknek jött be inkább a váltás, mivel a klubtól távozó Mirko Alilovic bravúros védéseket mutatott be. Előbb az eredményjelző hibája, majd egy videobírós ellenőrzés miatt állt a játék a hajrában, így az első félidő szokatlanul hosszú ideig, 47 percig tartott, és a szünetben két találattal jobban állt a Szeged.

A második felvonás elején már négy gól is volt a különbség, ám nyolc percen belül egyenlített a Magyar Kupa-győztes Veszprém, sőt csakhamar ismét vezetett (18–19). A sok szabálytalanság és reklamálás miatt rendkívül töredezett volt a játék, ehhez a bakonyiak alkalmazkodtak jobban, és egy 4–0-s sorozat végén már 21–18-as előnyben voltak. Mikita Vajlupov bravúros megoldásával, látványos góljával eldőlt a finálé, mert bár a Szeged megpróbálkozott a létszámfölényes támadójátékkal, Vladimir Cupara a veszprémi kapuból az üresen hagyott hazai hálóba lőtt. Ekkor még 12 perc volt hátra, ám a csongrádiakon a zavaró védekezés alkalmazása és a kapusvisszacsere sem segített.

Mikita Vajlupov kilenc, a távozó csapatkapitány Rasmus Lauge Schmidt és Bjarki Már Elísson hat-hat góllal, Vladimir Cupara öt, Rodrigo Corrales két védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Alexander Blonz hat, Mario Sostaric öt, Imanol Garciandía négy gólt lőtt, Mirko Alilovic hat, Mikler Roland egy lövést védett.

A két csapat 191. egymás elleni mérkőzésén 54 szegedi siker és 7 döntetlen mellett ez volt a 130. veszprémi győzelem.

Eredmény, döntő, 3. mérkőzés:
OTP Bank-Pick Szeged–Telekom Veszprém 27–31 (14–12)

lövések/gólok: 42/27, illetve 43/31
gólok hétméteresből: 4/4, illetve 4/3
kiállítások: 0, illetve 8 perc
A párharc végeredménye: 2–1 a Veszprém javára

Kapcsolódó írásaink