Sport

Jégkorong-vb: a magyar csapat az utóbbi két 1–7-es vereségből építkezhet az utolsó két meccsre

A 16-os mezőnyben a magyar együttes az egyetlen, amely nem lőtt még emberelőnyös gólt, a többiek már minimum kettőnél járnak. Eddig kilenc fór maradt kihasználatlanul

Az emberhátrányos kivédekezés sem igazán fényes: 18-ból 8 kapott gól, ez a nagyon gyenge 55,56 százaléknak felel meg, amivel 15., azaz utolsó előtti a csapat.

Jégkorong-vb: a magyar csapat az utóbbi két 1–7-es vereségből építkezhet az utolsó két meccsre
A győztes magyar válogatott tagjai a jégkorong-világbajnokság harmadik fordulójában játszott Franciaország-Magyarország mérkőzés végén a finnországi Tamperében 2023. május 16-án. A magyar válogatott hosszabbítás után 3–2-re legyőzte a francia csapatot
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kevin Constantine szövetségi kapitány az MTI-nek elmondta, a svédek már az elejétől kezdve megfojtották a játékukat, képtelenek voltak felpörögni, csak néhány jó cseréjük volt, és nem volt vezére a csapatnak. Ezzel szemben a világranglista-vezető finnekkel úgy játszottak negyven percen keresztül szoros meccset, hogy benne volt a lábukban az egy nappal korábbi csata is.

„A finnek elleni első két harmad kifejezetten tetszett. A svédek ellen pedig az a tanulság, hogy valakinek elő kell lépni, ha nem megy úgy a szekér. Meg persze többet is kell kapura lőnünk, és javulnunk kell az emberelőnyben” – tette hozzá a szakember.

A válogatott az eddigi öt mérkőzéséből négyet elveszített – hármat 7–1-re –, de a franciák elleni hosszabbításos sikerrel változatlanul a saját kezében van a sorsa, és ha hétfőn, a közép-európai idő szerint 19.20 órakor kezdődő osztrákok elleni összecsapáson győz, akkor meghosszabbítja élvonalbeli tagságát és jövőre, a prágai-ostravai vb-n szerepelhet. Vereség esetén jön a búcsú, akkor a 2024-es divízió I/A tornára kell készülni.

Ám addig még le kell játszani vasárnap délután a németek elleni találkozót is. A világranglista-kilencedik rivális, amelynek keretében három NHL-es sztár is játszik, a három nagytól (Egyesült Államok, Svédország, Finnország) egy-egy góllal kapott ki, de jó úton halad, hogy bejusson a negyeddöntőbe.

A magyarok tétmérkőzésen sosem tudták még legyőzni a németeket. Legutóbb, 2016. május 16-án, Szentpéterváron 4–2 volt a végeredmény a vb-n, az utolsó pontszerzésig pedig 1965. március 9-ig kell visszarepülni az időben, a B-csoportos vb-n, a finnországi Poriban 4–4-es döntetlen született.

Az eddigi húsz egymás elleni találkozóból egyetlenegy magyar siker született, még a második világháború alatt, 1940. február 3–án Garmisch-Partenkirchenben. Ezen kívül 15 német diadal és négy döntetlen áll az örökmérlegben, magyar szempontból a gólkülönbség 29–62.

Az osztrákokkal szemben jobb a mutató, de tétmérkőzésen legutóbb őket is 1977. március 11-én, a tokiói B-csoportos tornán sikerült legyőzni 7–4-re. Az 52 egymás elleni ütközetben 14-szer diadalmaskodtak a magyarok, 36-szor az osztrákok, és volt két döntetlen.

Tamperében öt forduló alatt a legeredményesebb magyar játékos Bartalis István volt, a franciáknak lőtt győztes találata mellett három gólpasszt is adott. A finnek ellen a történelmi első vb-gólt szerző Sebők Balázs hárompontos, négyen (Szabó Bence, Kiss Roland, Sofron István és Galló Vilmos) pedig két pontig jutottak. A lőtt és kapott gólokat összegző úgynevezett plusz/mínusz mutatóban csak Bartalis és egyik sortársa, Erdély Csanád áll pozitívan (+2), Kiss nullán van, a többi 19 mezőnyjátékos mínuszos. A legrosszabb ebben Vincze Péter (-7), Sebők (-6) és Nagy Krisztián (-5), öten pedig mínusz 4-en állnak.

A dánok és a franciák ellen nagyon jól védő Bálizs Bence – a finnek elleni utolsó harmadban kapott öt gól miatt – a kapusok listáján visszacsúszott a 15. helyre, átlagban 4,01 gólt kap és a lövések 89,66 százalékát védi ki.

Kapcsolódó írásaink