Sport

Elégedett a kajak–kenu világkupa minden magyar versenyzőjével a szövetségi kapitány

Hüttner Csaba szövetségi kapitány szerint a vasárnap zárult szegedi világkupán minden magyar versenyző kihozta magából, ami benne volt, és a válogatottnak a tizenegy éremmel nem kell szégyenkeznie.

Elégedett a kajak–kenu világkupa minden magyar versenyzőjével a szövetségi kapitány
Hüttner Csaba
Fotó: Magyar Kajak–Kenu Szövetség

A hazai csapat négy arany-, két ezüst- és öt bronzérmet gyűjtött a Maty-éri pályán, három első (férfi K–1 1000 m, valamint K–2 és C–2 500 m) és két harmadik (férfi K–1 1000 m és K–4 500 m) hely olimpiai számban született. „Az akár novemberinek is tekinthető időjárás természetesen megnehezítette a versenyzők és az edzői stáb dolgát is, de mindenki kihozta magából, ami benne van, ezért úgy gondolom, szégyenkeznünk nem kell” – nyilatkozott a szövetség honlapján a szakember.

A bronzérmes férfi kajaknégyesről Hüttner Csaba azt mondta: ősz óta arra készülnek, hogy az idei szezonra legyen egy ütőképes egységük. „A fiúk bizonyítottak, a döntőben fantasztikus teljesítményt nyújtottak, ezzel együtt ennél több van ebben a négyesben, de ez csak egy állomás volt a felkészülésben” – fogalmazott.

A kvartettből Nádas Bence és Tótka Sándor vasárnap megnyerte a kajak kettesek 500 méteres, ugyancsak ötkarikás számát. „Nagyon jó tudni, hogy két olyan párosunk is van, aki tud nyerni, de idén arra kell koncentrálni, hogy megszerezzük a hat párizsi kvótát. Bencének is Sanyinak is ez a legfontosabb idei feladata, ebből a szempontból ez a páros kicsit háttérbe szorul annak érdekében, hogy az olimpián mi lehessünk a legjobbak” – jelentette ki a szövetségi kapitány.

Férfi K–1 1000 méteren a tokiói játékokhoz hasonlóan két magyar állt a dobogón: a japán fővárosban második Varga Ádám diadalmaskodott, az olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálint pedig harmadik lett. „Van két olyan versenyzőnk, akik szerintem a világ legjobb kajakosai most 1000 méteren, nagy hátrány, hogy a vb-re csak egy versenyzőt nevezhetünk. Ádám érdemeiből mit sem von le, de Bálintnak rossz pályája volt a döntőben, ezzel együtt le a kalappal előtte, mert rosszabb körülmények között is óriásit ment” – mondta Hüttner Csaba.

Magyar szempontból a hétvége talán legnagyobb és legkellemesebb meglepetését a Korisánszky Dávid, Fekete Ádám kenupáros 500-as győzelme okozta. „Az elő- és középfutam után látszott, hogy nagyon sok jó páros van a mezőnyben, és az fog nyerni, aki a legjobban akarja a győzelmet. Boldog vagyok, hogy Dávid és Ádám nyert, nagyon régen örülhettünk kenupáros győzelmének. Újra van egy olyan kenupárosunk, amely ott van térképen” – fogalmazott a szakvezető.

A nők hasonló számában a Bragato Giada, Nagy Bianka páros negyedik helyével most lemaradt a dobogóról, de a kapitány szerint nem kell elkeseredniük, mert ugyan kicsit rossz taktikát választottak, és kapkodtak a döntőben, így is nagyon jó pályát mentek. „Reményeim szerint a vb-n ott lesznek a dobogón” – mondta. Hozzátette: a Balla Virág, Takács Kincső páros tagjainak szerinte a másik olimpiai számra, a 200 méter egyesre kellene összpontosítaniuk.

Női kajakban fiatal versenyzők indultak a vk-n, Hüttner szerint hozták azt, ami elvárható volt tőlük – a női kajaknégyes ráadásul bravúrral bejutott a döntőbe –, tehetségesek, és még fognak fejlődni.

Az utóbbi szakágban a mostani hétvégén rendezik majd az első válogatót, a jövő hétvégén pedig újabb világkupa vár a magyarokra Poznanban, leginkább az olimpiai számokban.

Kapcsolódó írásaink