Sport

Öttusa vk: a nőknél tisztult a kép, a férfiaknál bonyolódott a helyzet a kapitány számára

A budapesti vk női versenyében Guzi Blanka győzött, Gulyás Michelle második, Barta Luca 12., Réti Kamilla 13., Bauer Blanka pedig 15. lett

A válogatás szempontjából a nők esetében tisztult a kép, míg a férfiaknál bonyolultabbá vált a helyzet Martinek János szövetségi kapitány számára a vasárnap véget ért budapesti öttusa világkupán.

Öttusa vk: a nőknél tisztult a kép, a férfiaknál bonyolódott a helyzet a kapitány számára
Réti Kamilla
Fotó: Magyar Öttusa Szövetség

„A tavalyi budapesti világkupához képest egy pontszerző helyet éremre váltottunk. Egy éve a nőknél Gulyás Michelle aranyérme, valamint a fiúknál Demeter Bence negyedik, Bőhm Csaba ötödik és Bereczki Richárd hatodik helye ért világkupapontot. Ezúttal a lányoknál Guzi Blanka arany-, Gulyás ezüstérmet szerzett, a fiúknál pedig Koleszár Mihály ötödik, Bőhm Csaba hatodik lett" – kezdte az értékelést az MTI-nek Martinek János szövetségi kapitány, majd azzal folytatta, hogy bár a férfiaknál tavaly heten jutottak be a döntőbe, az idén a nemzetközi szövetség új szabálya miatt ez már nem volt lehetséges, mivel a selejtezőből eleve legfeljebb hat versenyző léphet tovább egy nemzetből.

A nemenkénti elemzést az eredményesebb nőkkel kezdte a kapitány, és kiemelte, hogy a döntőbe jutott, tizenötödikként záró ifjúsági korú Bauer Blanka jobb szereplése a lovagláson múlott.

„Blanka remekül vívott, ez alapján beleszólhatott volna az érmes harcba, de lovaglásban még nincs rutinja, ráadásul nehéz lovaglású lovat kapott, és ez megpecsételte a sorsát. Barta Luca és Réti Kamilla jobb helyezése pedig a gyenge víváson ment el" – magyarázta Martinek János, majd a két érmesről beszélt. Véleménye szerint az ezüstérmes Gulyás Michelle a legstabilabb magyar női versenyző, lassan megszokottá válik, hogy minden versenyen érmet nyer. A most győztes Guzi Blanka számára nem indult jól az év, az ankarai világkupán nem tudott elindulni, így a budapesti versenyben volt a reménye, amit be is váltott. A következő állomás a két hét múlva esedékes szófiai világkupa lesz, ahol Gulyásnak az eddigi két dobogós helyezése miatt már nem kell elindulnia.

„Michelle biztos Eb- és vb-induló, ezért kiemeltem őt társai közül, ráadásul államvizsga előtt áll, most arra koncentrálhat. Szófiában így Guzi, Barta, Réti és Bauer indul, ha Guzi elődöntőbe jut, már az is elég lesz számára a világversenyeken való szerepléshez" – mondta Martinek János, aki elismerte, hogy amennyire könnyű dolga volt a nők esetében, annyira megnehezítették a válogatást a férfiak.

„Bevallom, álmatlan éjszakákat okoztak a fiúk, mert sok jó versenyző pályázik a kevés helyre. Az eddigi eredmények alapján öt versenyzőnek lehet még esélye a további megméretésre. Ezüstérmével és a mostani hatodik helyével Bőhm Csaba kiemelkedik társai közül. Kellemes meglepetés Koleszár Mihály szereplése, aki juniorként két világkupa-döntőbe is bejutott, Budapesten ő volt a legeredményesebb. Ugyancsak két döntőt fogott rutinjának köszönhetően Demeter Bence" – sorolta a pozitívumokat a kapitány, majd azzal folytatta, hogy a tavalyi év meglepetésemberei idén is meglepetést okoztak, de most inkább negatív értelemben. A tavalyi vb-bronz- és Eb-ezüstérmes Szép Balázs, valamint az Európa-bajnok Bereczki Richárd csak egy-egy döntőbe tudott bejutni, a másik versenyükön a selejtezőben elvéreztek.

„Balázs Kairóban, Ricsi Budapesten esett ki a selejtezőben, és ezzel nagy fejtörést okoznak nekem. A férfiak esetében az előterjesztésem után a végső döntést a szakmai bizottság hozza majd meg" – közölte Martinek János.

A budapesti vk női versenyében Guzi Blanka győzött, Gulyás Michelle második, Barta Luca 12., Réti Kamilla 13., Bauer Blanka pedig 15. lett, míg a férfiaknál Koleszár Mihály az ötödik, Bőhm Csaba a hatodik, Szép Balázs a 12., Demeter Bence pedig a 17. helyen végzett.

Március elején, a kairói vk-nyitányon Gulyás győzött, Bőhm pedig ezüstérmet nyert. Két hete, Ankarában Demeter hetedik, Bereczki Richárd tizedik, Koleszár 14., Réti 17. volt. A budapesti vk-t követően a sorozat negyedik viadalára május második hetében kerül sor Szófiában. A vk-széria a május-június fordulóján esedékes döntővel zárul Ankarában, azon a versenyen a győztesek már olimpiai kvótát kapnak.

Az Európa-bajnokság, melyen nyolc-nyolc párizsi hely kel el, június-július fordulóján következik Krakkóban, az Európa Játékok keretében, a szintén kvótaosztó világbajnokságot pedig augusztus végén rendezik az angliai Bath-ban.