Sport

Eredményeivel üzent Milák Kristóf az ellenfeleinek Kaposvárról

A szombaton befejeződött 125. országos úszó bajnokságon hét versenyzőnk 11 olimpiai A-szintet ért el Kaposváron. Az olimpiai bajnok Milák Kristóf 200 méter pillangón a világ legjobb, 100 méteren a harmadik eredményével győzött. Sós Csaba szövetségi kapitány szerint a bajnoki eredmények megfeleltek a várakozásnak, de azt nem múlták felül.

Eredményeivel üzent Milák Kristóf az ellenfeleinek Kaposvárról
Négy arany- és két ezüstérmet nyert Milák Kristóf a bajnokságon
Fotó: MTI/Derencsényi István

– Elégedett a bajnokságon úszott tizenegy olimpiai A-szinttel?

– Nem teljesen, igaz néhány számban századmásodperceken múlott a szintteljesítés. A női számokban vártam jobb eredményeket.

– Úgy néz ki, hogy a 2021-es olimpia óta nem sokat változott a hazai élmezőny helyzet, mert a Tokióban arany- és ezüstérmes Milák Kristóf ért el a bajnokságon nemzetközi szinten is kiemelkedő eredményt.

– Ráadásul úgy, Kristóf, hogy gyorsúszó számokban is sikeresen szerepelt, ami biztató a váltóink teljesítményére. A két fő pillangó számában pedig világraszóló eredményt ért el. Kellemes meglepetésre a hátúszóink is remekeltek, Kovács Benedek 200 méteren a világ második legjobb eredményével győzött. Nálánál jobbat csak az Egyesült Államokban tanuló Kós Hubert úszott az idén. Jellemző a férfi hátúszás erősségére, hogy a szintén A-szintet teljesítő, olimpián ötödik Telegdy Ádám ezen a távon nem indulhat a világbajnokságon.

Három magyar éremre számít Sós Csaba a világbajnokságon
Három magyar éremre számít Sós Csaba a világbajnokságon
Fotó: MH

– A női szakágban viszont mintha megállt volna az idő, az idősebb és a fiatalabb versenyzőink sem döntögették, még az egyéni csúcsaikat sem.

– A fiatal tehetségek, Pádár Nikolett, Molnár Dóra mentségéül szolgál, hogy számukra tavaly csak szeptember elején, a junior világbajnokságon fejeződött be a szezon. Ezért csak később kezdték el a felkészülést, s ez látszódott a bajnoki eredményeiken. De bízom bennük, mert a lemaradásukat a július végi fukuokai világbajnokságig ledolgozhatják. A rutinos női úszóink közül Késely Ajna javuló formát mutatott. Kapás Boglárkának ugyan nem sikerült olimpiai szintet úsznia 200 méter pillangón, de ha a felkészülését sérülés nem zavarja meg eredményesen szerepelhet Fukuokában.

– Két nyílvízi úszó, Betlehem Dávid és Rasovszky Kristóf is olimpia szinte ért 1500 méteren. Milyen távon számít rájuk a világbajnokságon?

– Ezt velük és az edzőikkel kell még egyeztetnem. Nem kizárt, hogy nyílt vízen, majd medencében is indulhassanak a világbajnokságon, mert a két szakág versenyei nem ütköznek. Nagy érdeklődéssel várom a szereplésüket.

– A bajnoki felmérő után milyen magyar szereplésre számít a világbajnokságon?

– Az idei első vizsga eredményei alapján, amelyek megfeleltek a várakozásnak, a válogatott célja lehet, hogy legalább három érmet szerezzen a medencében a vébén. Ebből egy medált, amelyet nem Milák nyer. De még három hónap hátra van, az esélyeink még változhatnak.

Kapcsolódó írásaink