Sport

Dráma az Erste Ligában: a hetedik meccs dönt a trófeáról

Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc pénteken Gyergyószentmiklóson dől el

Az alapszakasz-második Gyergyói HK az utolsó harmadot három góllal megnyerve 4–3-ra győzött a Ferencváros otthonában a jégkorong Erste Liga döntőjének hatodik mérkőzésén.

Dráma az Erste Ligában: a hetedik meccs dönt a trófeáról
Fejes Nándor, a Gyergyói HK játékosa (b) és a ferencvárosi Turbucz Martin Zoltán az FTC-Telekom–Gyergyói HK jégkorong Erste Liga döntőjének hatodik mérkőzésén a Tüskecsarnokban, 2023. március 29-én
Fotó: MH/Koszticsák Szilárd

A harmincadik magyar bajnoki címét begyűjtő Ferencváros múlt héten hétfőn 3–2-re győzött, majd kedden – szintén Gyergyószentmiklóson – úgy diadalmaskodott 2–1-re hosszabbítás után, hogy 15 másodperccel a vége előtt egyenlített. Aztán pénteken már a Gyergyó nyert idegenben 5–3-ra, ám szombaton az FTC 3–2-re verte a székely csapatot, ezzel egy sikerre került az aranyéremtől. Csakhogy a GYHK hétfőn otthon 5–1-re nyert, így elnapolta a bajnokavatást.

Telt ház, kétezer néző várta a zöld-fehér alakulat és a fennállása első Erste-döntőjét játszó Gyergyó újabb, szerdai összecsapását.

Bátran kezdtek az együttesek, majd a 4. percben Orban Brance kapott jó passzt, és takarásból leadott lövése Arany Gergely hónalja alatt becsúszott a kapuba. Elcserélte magát a Gyergyó, a hazai emberelőny alatt pedig Rasmus Rinne hatalmasakat védett. A szünet előtt mindkét oldalon volt egy-egy kiállítás, majd beindult az FTC-henger, ami hét és fél perc alatt három gólt eredményezett. Előbb Farkas Simon lövése pattant fel a rövid felső sarokba, majd a második hullámban érkező hátvéd, Seregély Máté bombázott a bal felső sarokba, végül pedig létszámfölényes megugrásból Turbucz Martin „fagyasztotta le” Rinnét, és pimaszul az üres kapuba lőtt.

A záró játékrész elején Bodó Christopher lábáról pattant be a korong, de videózás után megadták a gólt. A 49. percben emberelőnyben Matias Haaranen hátvéd létére egyéni akcióra vállalkozott, elfeledkeztek róla, a szólóból pedig egyenlített. Hat és fél perccel a vége előtt egy eladott korongból Bodó a levegőből ütötte be a hetedik meccset érő szépségdíjas találatot.

Az Erste Ligában először fordul elő, hogy a hetedik találkozón dől el a trófea sorsa.

JÉGKORONG ERSTE LIGA – DÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS
FTC-TELEKOM–GYERGYÓI HOKI KLUB (romániai) 3–4 (0–1, 3–0, 0–3)
Tüskecsarnok, 2200 néző. V: Nagy A., Németh M., Kövesi, Váczi

FTC: Arany – Hrabal, Marva (1) / Boros, Mesikämmen / Kärmeniemi, Seregély Máté 1 / Kucsma – Kulmala, Nagy G. (1), Turbucz 1 / Betteridge, Sailio, Sointu / Bán, Farkas Lőrinc 1 (1), Tóth A. / Galántai, Kozma D., Tóth Gergő (1). Edző: Fodor Szabolcs

GYERGYÓ: Rinne – Haaranen 1, Marttinen 1 / Fejes, Saari / Imre, Kozma Zs. – Bodó 1 (2), B. Orbán 1, Sylvestre (1) / Sándor-Székely (1), Szigeti, Tranca (1) / Császár, DiDiomete, Vincze P. / Bíró G., Csiszer, Silló. Edző: Szilassy Zoltán
Kapura lövések: 31–31. Gól – emberelőnyből: 2/0, ill. 3/1

Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc állása: 3–3.

Kapcsolódó írásaink