Sport

Szilágyi Áron ismét aranyérmes

A tavalyi győzelme után Szilágyi Áron ismét megnyerte a budapesti Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupát.

Szilágyi Áron ismét aranyérmes
Szilágyi Áron ismét aranyérmes
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A háromszoros olimpiai bajnok vívó georgiai, kazah, amerikai ellenfélen keresztül jutott el – különösebb megerőltetés nélkül – a negyeddöntőig, ahol a 16 között az Iliász Nikolászt búcsúztató egyiptomi Ziad Elszisszivel csapott össze. Az elején könnyedén adta a tusokat, de 4–1 után az egyiptomi egyenlített. Aztán Szilágyi 8–4-re megint elhúzott, az egyperces pihenőt követően pedig Elszisszi 12–11-nél tudott a legközelebb férkőzni a magyar kardozóhoz. Onnantól viszont Szilágyi adott tusokat.

Az elődöntőben Gu Bon Gillel csapott össze, és magas színvonalú asszóban győzte le hat tus különbséggel a dél-koreai válogatottal kétszeres olimpiai, négyszeres világbajnok ellenfelét.

A tavaly nyáron az egyéni világbajnoki aranyérmet is begyűjtő magyar vívó a döntőben az elmúlt évben Európa-bajnok Sandro Bazadzéval mérkőzött. Jobban kezdett a világranglista georgiai éllovasa, aki 8–4-re vezetett, amikor az egyperces szünet következett. A folytatásnál piros lapot, ezzel büntetőpontot kapott Bazadze, mivel korábban sárga lapot érően „rajta” előtt indult, ezúttal pedig akció közben elfordult, mert azt hitte, volt találat. A számára kedvezőtlen akció ugyanakkor nem zavarta meg, 11–5-re elhúzott, majd 14–10-nél egészen közel került a győzelemhez. Szilágyi azonban képes volt összeszedni magát, tusról tusra jött fel, a teljesen megtelt lelátóról többször is felhangzott az „Áron, Áron!” buzdítás, végül összejött az egyenlítés, majd a győzelmet érő tust is a magyar vívó adta.

A budapesti versenyt a világranglista másodikjaként kezdő Szilágyi decemberben Orléans-ban Grand Prix-t nyert.

A mostani versenyen könnyedén összejöhetett volna magyar negyeddöntő, de Iliász egy fordulóval korábban egy tussal kikapott Elszisszitől úgy, hogy 13–11-re vezetett, majd az egyiptomi fordítása után 13–14-ről még egyenlített. Az utolsó találatot vitatta, az asszóvezető azonban videózás után megerősítette első ítéletét. Iliász ukrán vívó elleni sima győzelemmel kezdett, a második ellenfele pedig az Oh Szang Ukot meglepetésre legyőző japán Streets Kaito volt. A csapatban négyszeres világ- és egyszeres olimpiai bajnok dél-koreai vívó, aki két éve megnyerte a budapesti versenyt, hosszú kihagyás után tért vissza. Iliász a japán ellen is simán nyert.

A 16-ban volt Gémesi Csanád is, aki az első fordulóban a 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári Andrást, a nemzetközi rangsor 13. helyezettjét győzte le, akárcsak a decemberi országos bajnokság döntőjében. Ezúttal 8–3-ra elhúzott, majd Szatmári 10–9-nél fordított, de utána már csak Gémesi adott tust.

„Egyszerűen nem vívtam jól” – összegzett később a vesztes. Gémesi másodjára szoros asszóban múlta felül német ellenfelét, majd a tavaly vb-ezüstérmes Maxime Pianfettival találkozott, akivel szemben egyáltalán nem találta a ritmust. Egymás után kapta a tusokat, tanácstalannak tűnt, nem volt esélye a felzárkózásra. Később azt mondta, „lerohanta” őt a francia vívó.

A budapesti viadal pénteken a selejtezővel kezdődött a BOK Csarnokban, a 211 fős mezőnyben 21 hazai vívó indult. Közülük öt – Szilágyi és Szatmári kiemeltként, Iliász, Gémesi és Galgóczy Tamás a selejtezőből továbbjutva – vívhatott a főtáblán. Utóbbi szombaton az első mérkőzésén vereséget szenvedett.

Vasárnap a Zarándi Csaba csapatvilágkupára kerül sor a BOK Csarnokban, a verseny 11 órakor rajtol, 17 órakor rendezik a bronzmérkőzést, utána pedig a döntőt.

Eredmények:

a 64 között:
Szilágyi Áron–Beka Bazadze (georgiai) 15–10
Iliász Nikolász–Andrij Jagodka (ukrán) 15–7
Gémesi Csanád–Szatmári András 15–10
Tom Seitz (francia)–Galgóczy Tamás 15–8

a 32 között:
Szilágyi–Artyom Szarkisszjan (kazah) 15–8
Iliász–Streets Kaito (japán) 15–8
Gémesi–Frederic Kindler (német) 15–13

a 16 között:
Szilágyi–Mitchell Saron (amerikai) 15–11
Ziad Elszisszi (egyiptomi)–Iliász 15–14
Maxime Pianfetti (francia)–Gémesi 15–2

negyeddöntő:
Szilágyi–Elszisszi 15–11
Gu Bon Gil (dél-koreai)–Daryl Homer (amerikai) 15–11
Pianfetti–Ha Han Szol (dél-koreai) 15–5
Sandro Bazadze (georgiai)–Eliott Bibi (francia) 15–10

elődöntő:
Szilágyi–Gu 15–9
Bazadze–Pianfetti 15–9

döntő:
Szilágyi–Bazadze 15–14

A végeredmény: 1. Szilágyi Áron, 2. Sandro Bazadze, 3. Gu Bon Gil és Maxime Pianfetti, ...11. Iliász Nikolász, ...15. Gémesi Csanád, ...36. Szatmári András, ...53. Galgóczy Tamás