Sport

Későn érő típus

Edzői a pályafutását átfogó, egyedi festésű sisakot ajándékoztak neki

A habot a tortára ugyan nem sikerült feltennie, de a francia olimpiai és világbajnoki ezüstérmes alpesi síző, Johan Clarey utolsó világkupafutamának harmadik időmérő pontjánál még versenyben volt a győzelemért. Végül nem jött össze a dobogó, tizenkettedik lett szerdán a zárófutamon, de a teljes francia tábor, sőt, Soldeu lelátóján mindenki a 42 éves sportolót éltette.

Későn érő típus
A francia Johan Clarey pályafutása utolsó lesikló világkupa-versenyén is mindent egy lapra feltéve száguldott, Andorrában a zárófutamon nem állt ugyan dobogóra, de a versenynek volt olyan szakasza, ahol mindenkinél gyorsabb volt
Fotó: AFP/Lionel Bonaventure

A családi legendárium szerint a kis Clarey mindenben megfontolt volt. Későn tanult meg járni, beszélni és sportolni is.

„Kisfiúkorom óta mindent későn csináltam az életemben – nyilatkozta a Reuters újságírójának 2022. február 7-én Pekingben azok után, hogy a téli olimpián 41 évesen ezüstérmes lett a lesiklásban. – Édesanyám mindig azt mondta, én mindent kétszer meggondolok, mire megteszem.”

Johan Clarey, a francia alpesisí-válogatott tagja, nyakában a téli olimpiai ezüstéremmel interjút ad Pekingben
Johan Clarey, a francia alpesisí-válogatott tagja, nyakában a téli olimpiai ezüstéremmel interjút ad Pekingben
Fotó: AFP/KMSP/Eric Renard

Más kérdés, hogy Johan Clarey, ha egyszer eldöntött valamit, akkor az el volt döntve. A lassan induló sportkarrierjét is nagyon komolyan vette. Mások már rég abbahagyták az élvonalbeli versenyzést, ő meg akkor lendült formába. Ráadásul egy olyan sportágban, ami egyrészt gyilkolja az ízületeket, roppant sérülésveszélyes, és eszméletlen fizikai és pszichés tehertétellel jár. A legnagyobbak is kilépnek a ringlispílből, a világkupa-sorozatok darálójából úgy harmincévesen.

No de a francia Alpokban született Clarey-t más fából faragták. A három téli olimpián versenyző sportolót úgy 35 éves kora tájékán kezdték el kérdezgetni arról, hogy meddig szeretné még profi szinten űzni a lesiklást, amire azt felelte, még nem tudja, de talán egy-két évig még biztos.

Aztán még 41 éves korában, a negyedik olimpiáján is ott volt a havas lejtőkön – és Pekingben minden idők legidősebb alpesi síző olimpiai érmese lett.

„Ez a pályafutásom legszebb napja – mondta az ezüstérmes, majd hozzátette – azt mondtam magamnak a rajtnál, most egyszer, még utoljára nekivágok, nem akarok semmi mást, csak letámadni a sípályát.”

És sikerült. Kifizetődött a konokság, a kitartás és a mellette álló edzők, segítők támogatása. Johan Clarey úgy lett olimpiai ezüstérmes, hogy 18 szezonon át tartó pályafutása (2004, illetve 2007–2023 között) tizenhetedik évében úgy nyert második helyet lesiklásban, hogy a világkupa-sorozat során soha nem győzött egyetlen futamon se. Se lesiklásban, se szuper G-ben. Pódiumon is mindössze tizenegyszer állt. Igaz, az are-i alpesisí-világbajnokságon 2019-ben már megtapasztalta az ezüstérem örömét.

A 2022-ben megszerzett, hőn áhított olimpiai második helye után még rátett egy évet. De már a szezon elején jelezte: ez lesz az utolsó. És nagyon szépen búcsúzott. Utolsó lesiklóversenyén is volt olyan pont, amikor olyan gyors volt, mint senki más, és győzelemre állt.

Csók a közönségnek és a francia tábornak, a soldeu-i pálya alján, célba érkezés után
Csók a közönségnek és a francia tábornak, a soldeu-i pálya alján, célba érkezés után
Fotó: AFP/Charly Triballeau

Clarey egyébként híresen gyors síző. Ő tartja 2013 óta lesiklásban a világkupa-sebességrekordot: a svájci Wengenben 161.9 km/órával száguldott. De csak ötödik lett akkor, és a következő héten Kitzbühelben megsérült, és ezzel annak a szezonnak vége is lett számára, pedig élete formájában volt.

No de, hol van már a tavalyi hó? Mindez rég volt. Még rátett tíz évet, és a végén olimpiai és világbajnoki ezüstérmesként megpróbált a világkupa-sorozatban futamot nyerni. Az idei vk-szezonban lesiklásban összesítésben végül pályafutása legjobb eredményével, 343 ponttal a negyedik lett, kétszer végzett a második helyen (Kitzbühelben és Val Gardénában), de elmaradt a győzelem. Túl szép lett volna...

Clarey a sportágra nem jellemző pezsgős ünneplésben részesült a célban
Clarey a sportágra nem jellemző pezsgős ünneplésben részesült a célban
Fotó: AFP/Charly Triballeau

Mindenesetre egy igazi sportember búcsúzott a top alpesi sízők táborából 2023. március 15-én.

Kapcsolódó írásaink