Sport

Most már a sportolóknak is van valakijük

Anna Thorstenson a kísérleti projekt vezetője

A Nemzetközi Antidopping Ügynökség (WADA) jó hírrel szolgált az élsportolóknak: Montrealban beiktatták a Sportolók Doppingellenes Ombudsmanát. A posztról a WADA Sportolói Tanács tagja, Emma Terho azt emelte ki, hogy végre a sportolóknak is lesz valakijük, akihez tanácsért fordulhatnak, akinek titoktartási kötelezettsége van és aki ingyen elérhető.

Most már a sportolóknak is van valakijük
Anna Thorstenson immár nemcsak a Nemzetközi Lovasszövetség jogásza, de a WADA sportolói ombudsmanja is
Fotó: Linkedln/Anna Thorstenson

A Sportolók Doppingellenes Ombudsmanja Anna Thorstenson lett, aki az egyéves kísérleti program élére állt. Az Ombudsman a WADA-tól függetlenül működik, de jelentési kötelezettsége van az eredményekről, a tendenciákról és az érdeklődésre számot tartó kérdésekről. Egyebekben pedig elsősorban a szervezet Sportolói Tanácsával tartja a kapcsolatot.

Kinevezése kapcsán Anna Thorstenson többek közt azt mondta, hogy: "Az antidopping rendszer összetett, és a sportolóknak bizalmas és költségmentes hozzáféréssel kell rendelkezniük a semleges és független információforráshoz – egy olyan személyhez, aki válaszolhat a kérdéseikre, segíthet nekik jobban megérteni jogaikat és kötelezettségeiket, és eligazodni az antidopping rendszerben. Biztos vagyok benne, hogy a doppingellenes tudásom és tapasztalatom megfelelő ahhoz, hogy kielégítsem ezt az igényt."

Objektum doboz

A Magyar Antidopping Csoport hírleveléből megtudható, hogy Emma Terho, a WADA Sportolói Tanácsának tagja és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságának elnöke szerint: "Az Ombudsman hihetetlen erőforrást jelent a sportolók számára. Lesz valakijük, akihez tanácsért fordulhatnak, akinek kérdéseket tehetnek fel, akitől információkat szerezhetnek, és mindezt költségek nélkül és a titoktartással, elfogultsággal kapcsolatos aggodalmak nélkül."

Objektum doboz

A svéd Anna Thorstensont 140 jelentkező közül választották ki. Feladata költségmentes, semleges, pártatlan, tisztességes tanácsokat és segítséget nyújtani a sportolóknak a Nemzetközi Antidopping Programmal és az abban szerepet játszó szervezetekkel kapcsolatban.

Az Ombudsmannak nemcsak függetlennek és pártatlannak kell lennie, de titoktartási kötelezettsége is van. Anna Thorstenson ügyvéd végzettségű és 2009 óta dolgozik a doppingellenes szférában, jelenleg Svájcban él és a Nemzetközi Lovasszövetség jogi tanácsadója.

Kapcsolódó írásaink