Sport

A budapesti staféta távja 2024 méter volt + GALÉRIA

Négymilliárd tévénézőre számítanak az ötkarikás játékokon

A nagykövetségek, a francia Európa-ügyi és Külügyminisztérium és a nemzeti olimpiai bizottságok bevonásával világ körüli stafétát rendeztek ma – többek közt Budapest bevonásával is. Az apropót az adta, hogy keddhez képest épp 500 nap van hátra a jövő évi párizsi nyári olimpia rajtjáig.

A budapesti staféta távja 2024 méter volt + GALÉRIA
A világstaféta kedden délelőtt a budapesti Duna partra is megérkezett, hogy aztán virtuálisan Máltának adja tovább a váltóbotot. Az esemény apropóját az adta, hogy 500 nap múlva startol a párizsi nyári olimpia
Fotó: MH/Purger Tamás

Budapesten ebből az alkalomból reggel három evezősnyolcas vonult fel a Duna Országház előtti szakaszán – egyetemistákkal, olimpikonokkal –, majd 2024 méteres futás következett, amelyen nagykövetségek munkatársai, sportszövetségek képviselői és egyetemisták vettek részt a Francia Intézet elől rajtolva. A mezőnyben ott volt Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, illetve Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) rektora is.

A stafétába 128 ország nagykövetsége és több száz sportoló kapcsolódott, kapcsolódik be a nap során. A szervezők szándéka szerint ezzel kezdődött meg a „végső visszaszámlálás" az ötkarikás játékokra. A staféta Óceániából indulva egy nap alatt körbejárja a világot, Magyarország virtuálisan Litvániát váltotta 9 órakor, majd 10-kor Málta következett a sorban.

Az esemény apropóján a Francia Intézetben tartott sajtótájékoztatón Julie Thisse, a budapesti francia nagykövetség első titkára arról beszélt, hogy a sportdiplomácia Franciaország számára kiemelten fontos, „különösen most, hogy közeledik a párizsi olimpia". Hozzátette: a jövő évi olimpián és paralimpián 13 millió helyszíni szurkolóra számítanak, és úgy kalkulálnak, hogy négymilliárd tévénéző követi majd az eseményeket.

„Az olimpia nemcsak sport-, hanem kulturális esemény is lesz, elég csak arra gondolni, hogy a megnyitóra nem stadionban, hanem a Szajnán kerül majd sor. Ezzel az a cél, hogy közelebb hozzuk a sportot az emberekhez" – folytatta Julie Thisse.

Gyulay Zsolt kiemelte, nagyon komolyan veszik a felkészülést és az olimpia jelentette kihívást. „Nagy örömmel tölt el, hogy száz év elteltével ismét Párizsban lesz az olimpia, és örülünk annak is, hogy visszatér Európába, ez számunkra nagyon fontos" – mondta a MOB-elnök, majd megemlítette, hogy már többször jártak Párizsban és a delegációk tapasztalata szerint jól haladnak az előkészületek.

Kiemelte, hogy szeretnék, ha legalább akkora lenne a magyar csapat a párizsi olimpián, mint az előzőn volt. Emlékeztetett rá, hogy a MOB feladata olyan környezetet teremteni, amelyben a sportolóknak csak a felkészülésre kell figyelniük.

A sajtóeseményen – amelyen öt versenyző, Gulyás Michelle öttusázó, Kapás Boglárka és Telegdy Ádám úszó, Venyercsán Bence gyalogló és Leimeter Dóra vízilabdázó beszélt a kvótaszerzési lehetőségekről, esélyekről – együttműködési szerződést írt alá a Magyar Evezős Szövetség (MESZ) és az ELTE, a megállapodást Borhy László és Cseh Ottó, a MESZ elnöke szentesítette. Az ELTE rektora elmondta, hogy az egyetem új profilt épít fel a vízisportok területén, ebben segít az evezős szövetség eszközök, létesítmények biztosításával.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az 500 nappal a párizsi olimpia rajtja előtti eseményen maga is beállt a futók közé
Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az 500 nappal a párizsi olimpia rajtja előtti eseményen maga is beállt a futók közé
Fotó: MH/Purger Tamás

Kapcsolódó írásaink