Sport

Lavina ölte meg az amerikai világbajnokot Japánban

Hiába menekült Kyle Smaine, ötven méterre repítette a hórobbanás

Halálos balesetet szenvedett a 31 éves hódeszkás Kyle Smaine, aki 2015-ben félcsőben nyert világbajnokságot. Az amerikai sízőt egy lavina temette be a japán Hakuba Norikura-hegy keleti lejtőjén.

Lavina ölte meg az amerikai világbajnokot Japánban
Harmincegy éves korában hunyt el Kyle Smaine
Fotó: Facebook

A japán hatóságok is megerősítették, hogy öt amerikai és osztrák férfit betemetett a lavina a Nagano melletti hegyen, a sízők közül a mentők hármat élve ki tudtak szabadítani, ketten viszont meghaltak. Kyle Smaine, az Egyesült Államok korábbi világbajnok freestyle síelője barátaival a Nagano melletti hegyen túrájuk utolsó napján már a búcsúra készültek. A hatóságok hiába adtak ki heves havazás miatt lavinaveszély-figyelmeztetést, még egy utolsó siklásra felmentek a hegyre.

Smaine egyik társa beszámolója szerint hatalmas reccsenést halottak, majd látták, hogy leszakadt a hegyoldal. Elkezdtek futni, Kyle-t ötven méterre eldobta a havas robbanás, másfél méterre betemette a hó. Amire sikerült a menőknek kiásniuk, már nem tudták megmenteni az életét. Az elhunyt osztrák síző kiléte ismeretlen.

A halálos baleset előtt Smaine felesége, Jenna Dramise írta egy bejegyzésben: „Kedves férjem és az egész világom, hivatalosan 2022. november 18-án házasodtunk össze, amiről kevesen tudtak. Hihetetlenül hálás vagyok, hogy feleséged, az életed része lehetek. Jobban szeresz síelni, mint bárki, akivel valaha találkoztam. Tudom, hogy életed legjobb futásait érted el Japánban, és soha nem hibáztathatnál azért, hogy azt csinálod, amit szeretsz. Alig várom, hogy újra láthassalak.”

Az amerikai Freeski Csapat így búcsúzott el a volt világbajnoktól: „Egy hihetetlen embert, barátot, síelőt és csapattársat veszítettünk el a hegyek miatt. Smaine szerette felfedezni a hegyeket, kemény versenytárs volt, de még jobb ember és barát.”

Kapcsolódó írásaink