Sport

Veri a trónkövetelőket a veterán Novak Djokovics

Goran Ivanisevic szerint tanítványa világűrből származik, az agya másképp működik, mint riválisainak

A hétfőtől újra világelső, 35 éves Novak Djokovics a legutóbbi hét Grand Slam-bajnokságból ötöt megnyert, vasárnap a nála 11 évvel fiatalabb görög Sztefanosz Cicipaszt győzte le az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Veri a trónkövetelőket a veterán Novak Djokovics
Djokovics, túl a harmincon, tíz Grand Slam-tornán győzött
Fotó: AFP/Paul Crock

Kisebb csoda Novak Djokovics 22. Grand Slam-győzelme, mert edzője, Goran Ivanisevics szerint a játékosok 97 százaléka visszalépett volna Melbourne-ben, ha hasonló sérüléssel küszködtek volna. A 2001-ben Wimbledonban győztes horvát klasszis 2019 óta dolgozik a szerb világelsővel, és elmondása szerint Djokovics combhajlítóizom-problémái miatt naponta több kezelésen vett részt, hogy folytatni tudja a küzdelmeket Ausztráliában.
„Minden nap egyre jobban ment neki, amire egyáltalán nem számítottam. Az első MR-vizsgálat eredményei után nem sokan folytatták volna a viadalt, de Djokovics nem adta fel, s végül megnyerte a tornát” – mondta Ivanisevics, aki szerint a szerb klasszis még két-három évig versenyezhet.
 „Elképesztő, ahogy Novak formában tartja a testét, és ahogyan kezeli például az étkezést. Hihetetlen, mennyire magas szinten van. Ő a világűrből származik. Az agya másképp működik, mint riválisainak” – nyilatkozta az 51 éves szakember, aki a tehetséges fiatalok szereplése mellett még mindig Rafael Nadal és Djokovics párharcát tartja a legizgalmasabbnak a tenisz világban.

A BBC szakírója arra keresett magyarázatot, hogy a fiatalabb játékosok miért nem tudják legyőzni a teniszkirályt. Az elmúlt négy évben ugyanis Djokovics 45 meccséből mindössze ötöt veszített el 23 év alatti ellenfelekkel szemben. Ebben az időszakban hét Grand Slam-döntőjéből hatot megnyert az 1990-es években született játékosok ellen, az orosz Daniil Medvegyev pedig a fiatalabb generáció egyetlen sikerét érte el ellene a 2021-es US Openen.

„Djokovics nem átok számunkra – nyilatkozta Cicipasz. – Sőt nagyon jót tesz a tenisznek, hogy van olyan bajnoka, mint Novak. A tőle elszenvedett vereségekből sokat tanulunk. Engem sokkal jobb játékossá tett. Minden egyes alkalommal, amikor játszhattam vele, egyre magasabbra növelte a koncentrációmat” – hangsúlyozta a 24 éves görög teniszező, aki az elmúlt tíz találkozóját elveszítette Djokovics ellen.

A 25 éves amerikai Tommy Paul – akit Djokovics az elődöntőben győzött le – elismerte: „Sok játékos nagyon tiszteli Novak játékát. Senki sem akarja őt kapni a sorsoláson."

Riválisai szerint Djokovics sikerének a titka, hogy a mérkőzéseken veszélyes helyzetben nem pánikol, hanem a kihívás még jobb teljesítményre serkenti. Például az Australian Openen 29 bréklabdából 23-at mentett, köztük háromból kettőt a fináléban. Ez a kivételes képesség különösen fontos a legnagyobb meccsek legfontosabb pillanataiban, és ez a fő oka annak, hogy a lejátszott 33 Grand Slam-döntőjéből 22-t megnyert.

Djokovics diadalának nemzetközi sajtóvisszhangja

 Spanyolország
AS: „Ennél jobban nem lehetett volna visszavágni. Djokovics megnyerte imádott tornáját, és ugyanazok tapsolták meg, akik egy éve még rosszallóan beszéltek oltásellenességéről.”
Marca: „Djokovics számára minden megváltozott 378 nap alatt. Egy évvel azután, hogy kiutasították, tizedszer is megnyerte az Australian Opent.”
El Pais: „Djokovics megváltotta magát a paradicsomában, és 22. Grand Slam-serlegével utolérte Rafael Nadalt. A döntőben Sztefanosz Cicipasz ellen lezárta a hibátlanul végigjátszott versenyt, és ismét világelső lett."
 

Anglia

Daily Mail: „Deportáltból domináns. Az érzelmektől elborított Djokovics tizedszer lett Ausztrália királya."
The Sun: „Az a fickó, akit a hatóságok kíméletlenül kipenderítettek úgy, hogy egyet sem üthetett a labdába, ezúttal nem kiközösítettként, hanem ünnepelt hősként távozik Melbourne-ből.”
 

Olaszország
La Gazzetta dello Sport: „Könnyek és újjászületés. Bezárult a kör Melbourne-ben.”

Franciaország
L'Equipe: „Djokovics újra a világ tetején. Huszonkettedik trófeájával csatlakozott Nadalhoz a Grand Slam-csúcson."
 

Svájc
Blick: „Egy éve szégyen-gyalázatot kiabáltak rá, és kizárták az Australian Openről. Most a Djoker megkoronázta visszatérését tizedik melbourne-i győzelmével, ami nagy elégtétel számára.”


 

Kapcsolódó írásaink