Sport

Minden korábbit felülmúló létszámban fociznak az óvodások és az iskolások

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) által szervezett OTP Bank Bozsik-programnak köszönhetően idén minden korábbit felülmúló létszámban fociznak az óvodások és az iskolások az országban.

Minden korábbit felülmúló létszámban fociznak az óvodások és az iskolások
Rekordok a Bozsik-programban
Fotó: MLSZ

Sipos Jenő MLSZ-szóvivő az MTI-nek elmondta, a 2022–2023-as tanévben 3409 intézmény 123 ezer gyerekfocistája látogatja az edzéseket, és vesz részt a tornákon és fesztiválokon.

Az idei szezon eseményeire 34 000 lányt regisztráltak, míg a legkisebbek száma több mint 10 százalékos növekedést hozott, 47 000 óvodáskorú gyermeket adva a sportágnak.

A szóvivő kiemelte, a McDonald's Fair Play Cup elnevezésű programban – amelynek célja a szabadidős labdarúgás és a Fair Play-szellemiség népszerűsítése, sportbarátságok kialakítása – a 2022–23-as szezonban 73 intézményből 1063 játékost regisztráltak a fővárosból, ami rekordnak számít.

Az MLSZ tevékenységének kilencven százalékát a nem professzionális labdarúgó-tevékenységeket magában foglaló grassroots futball és annak fejlesztése teszi ki: ebbe a körbe tartozik a Playmakers elnevezésű kezdeményezés, amely az 5–8 éves lányok számára indult, hogy a mesehősökön keresztül ismerkedhessenek meg a labdarúgással.

A Kisközösségek Alternatív Labdarúgó Programja (KALAP) azzal a céllal jött létre, hogy azokon a településeken is legyen labdarúgás, ahol a kis lélekszám miatt nagypályás futballra nincs lehetőség.

Sipos Jenő hozzátette: fontos szerepe van a szociális programoknak, amelyek a fogyatékossággal élők és hátrányos helyzetűek labdarúgását segíti, valamint a veterán-labdarúgásnak, ami a 60 éven felüliek futballját támogatja. Ez utóbbi szociális és egészségügyi szempontból is fontos, résztvevőit kimozdítja a szociális inaktivitásból, és bekapcsolja őket a kulturális vérkeringésbe.

Kapcsolódó írásaink