Sport

Ukrán panasz után kitiltották az orosz zászlókat

Oroszország és Fehéroroszország sportolói csak semlegesként versenyezhetnek a tenisztornákon

Az ukrán nagykövet panasza nyomán kitiltották az ausztrál nyílt teniszbajnokságnak otthont adó Melbourne Parkból és környékéről az orosz és fehérorosz zászlókat.

Ukrán panasz után kitiltották az orosz zászlókat
Egy néző ukrán zászlót tart az orosz Andrej Rubljov és az osztrák Dominic Thiem férfi egyes mérkőzésén a melbourne-i Australian Open tenisztornán
Fotó: AFP/Anthony Wallace

Vaszil Mirosnicsenko, Ukrajna ausztráliai és új-zélandi nagykövete hétfőn, a Twitteren közölt egy olyan fotót, amelyen egy bokron logó orosz zászló látható a pálya mellett, ahol éppen honfitársa, Katerina Baindl játszotta első fordulós mérkőzését.

„Felszólítom az Ausztrál Tenisz Szövetséget, hogy azonnal érvényesítse a „semleges zászló” politikáját” – írta a Twitteren a politikus.

A szervezők reagáltak, így keddtől már tilos használni a két ország zászlaját.

„Eredetileg az volt a tervünk, hogy a szurkolók behozhatják a létesítménybe a zászlókat, de nem okozhatnak velük zavart. Tegnap történt egy eset, amelynek során a pálya mellett volt látható a zászló. A tiltás azonnali hatályú” – áll a házigazdák közleményében.

Oroszország és az őt támogató Fehéroroszország sportolói az ukrajnai háború miatt csak semlegesként versenyezhetnek a tenisztornákon, nemzeti színeik nem jelennek meg a tv-közvetítésekben vagy a sorsolási táblán.

Kapcsolódó írásaink

A kilencszeres bajnok Djokovics a favorit Ausztráliában

ĀA nőknél viszont biztosan nem lesz címvédés a hétfőn kezdődő 111. ausztrál nyílt teniszbajnokságon, amelynek 128-as főtábláján magyar részről Fucsovics Márton, Bondár Anna, Gálfi Dalma, Udvardy Panna, továbbá párosban Babos Tímea kapott helyet