Sport

Bronzérmes lett Jászapáti Petra a kontinensviadalon

Sérülten is odatette magát a jégre

Agyonragtapaszozott lábbal, nem teljesen egészségesen, de hősiesen szerepelt a gdanski rövidpályás gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságán Jászapáti Petra, és az 1000 méteres döntőben bronzérmet szerzett.

Bronzérmes lett Jászapáti Petra a kontinensviadalon
Jászapáti Petra (elöl) az 1000 méteren Eb-bronzérmes lett
Fotó: AFP/Ronald Hoogendoorn

A 24 éves szegedi versenyző ugyan negyedikként haladt át a célvonalon, de az előtte végző holland Xandra Velzeboert szabálytalanság miatt kizárták, ezért a harmadik helyre lépett előre. A győzelmet a belga Hanne Desmet szerezte meg.

A magyarok legutóbb a 2019-es Eb-n szereztek érmet a női mezőnyben, akkor a váltó zárt harmadikként, egyéniben pedig előzőleg öt évvel ezelőtt Bácskai Sára Luca volt bronzérmes 1500 méteren.

A nőknél a vegyes váltóval egyaránt olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra és Kónya Zsófia ugyanabban a negyeddöntős futamban szerepelt. Eleinte a két magyar vezette a mezőnyt, majd öt körrel a vége előtt a szám vb-bronzérmese, a holland váltóval olimpiai bajnok Xandra Velzeboer állt az élre. Kónya visszacsúszott a negyedik helyre, de a bokasérüléssel küzdő Jászapáti végig magabiztosan maga mögött tartotta az olasz Arinna Sighelt, így továbbjutott.

Az elődöntőben a Jászapáti a női mezőny egyeduralkodójával Suzanne Schultinggal került egy futamba. Eleinte a 24 éves szegedi versenyző vezetett, de a másik magyar Somodi Maja váratlanul az utolsó pozícióból az élre állt iramot korcsolyázni. És ezzel mindenkit megzavart. A helyezkedések után Schulting és Velzeboer mögött Jászapáti harmadikként haladt át a célvonalon, de időeredménye fináléba jutást ért.

„Tudtuk, hogy az első elődöntő lassú volt, és nem volt továbbjuttatás, ezért döntöttünk úgy, hogy taktikai megfontolásból Somodi iramot menjen, mert így a harmadik hely is finálét ért. Azt pedig tudtuk, hogy Jászapáti Petra az olasz versenyzőt mindenképpen maga mögött tudja tartani” – mondta az MTI-nek a versenyzőként olimpiai bajnok Knoch Viktor, aki jelenleg a női csapat szakmai stábjában dolgozik.