Sport

Nehezen tisztul a piszkos súlyemelés

A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) doppingvétéség miatt felfüggesztette a háromszoros Európa-bajnok ukrán Dmitro Csumak versenyzői jogát, edzőjét, Matsoka Mikhailót pedig örökre eltiltotta a súlyemeléstől.

Nehezen tisztul a piszkos súlyemelés
Nehéz helyzetben van Dmitro Csumak, akit csalással, vesztegetéssel vádolnak
Fotó: AFP/Stinger

Amióta a sokat bírált IWF egy független szervezetnek, a Nemzetközi Tesztelő Ügynökségnek (ITA) adta át a doppingellenőrzést, nőtt a pozitív esetek száma, és a tiltott szert használó versenyző edzőjét is büntethetik. A többszörös világbajnoki érmes ukrán Dmitro Csumak versenyzését az IWF azért függesztette fel, mert 2021 májusában megpróbálta a doppingellenőröket megvesztegetni. Mivel bebizonyosodott, hogy edzője, Matsoka Mikhailo is részt vett a szabotázsban, ezért bűnrészesség miatt örökre eltiltották a sportágtól.

Az insidethegames honlap beszámolója szerint az ITA a tokiói olimpián bronzérmes grúz Snton Pliesnoi versenyjogát is felfüggesztették, mert pozitív lett a tesztje, a pakisztáni olimpikon Talha Talibot pedig három évre eltiltották.

Hogy mennyire doppingérzékeny sportág a súlyemelés, azt háromszoros olimpiai bajnok kínai Lü Hsziao-csün esete is bizonyítja. A sportág egyik legismertebb alakja október 30-án akadt fenn a doppingvizsgálaton. Az ITA jelentése alapján a vörösvértestek számát és így az oxigénfelvevő képességet javító EPO-t találtak a szervezetében, ezért felfüggesztették a versenyengedélyét. A 38 éves sportoló még kérheti a B-minta kivizsgálását, viszont egyelőre nem versenyezhet.
Lü tavaly Tokióban szakításban 170 kilogrammal, lökésben 204 kilóval, összetettben pedig 374 kilóval megdöntötte az olimpiai csúcsot, és ő lett a játékok történetének legidősebb súlyemelő olimpiai bajnoka. Azóta nem indult versenyen, de tervezte, hogy visszatér a 2024-es párizsi olimpiára.
Az ötszörös világbajnok 2012-ben Londonban 77 kilogrammban arany-, 2016-ban Rio de Janeiróban pedig ezüstérmet nyert, de Nijat Rahimov nyolcéves eltiltása miatt Lü kapta meg az aranyérmet. Lehet, hogy érdemtelenül?

Kapcsolódó írásaink