Sport

A vb-aranyért fejenként százhatvanmillió forintnak megfelelő eurót kapnának a francia futballisták

A többség általában felajánlja az összeget jótékony célra

A Kékek döntőbe jutása pénzügyi siker is a Francia Labdarúgó-szövetség számára. Több mint 40 millió eurót hozhat a világbajnoki cím megnyerése Katarban. A játékosok a FIFA által folyósított összeg harminc százalékán osztoznak majd.

A vb-aranyért fejenként százhatvanmillió forintnak megfelelő eurót kapnának a francia futballisták
Már csak egy lépés a még magasabb csúcs. Randal Kolo Muani gólját ünneplik a Kékek
Fotó: Jose Breton/ Nurphoto / Nurphoto via AFP

Azt írja a L’Équipe, hogy mivel a FIFA a válság idején is egy pénzautomata maradt, a katari torna után 440 millió dollárt (411,80 millió euró) oszt szét a 32 résztvevő szövetség között. Ez az összeg 2018-ban még „csak” 344 millió dollár (322 millió euró) volt. A győztesnek 40,20 millió euró jár, szemben a négy évvel korábbi 32,20 millióval.

A döntőbe jutás is szépen hoz a konyhára, 28,50 millió eurót jelent. A L’Équipe szerint a francia szövetség, az FFF alapcélként a negyeddöntőbe jutást jelölte meg, az 16,10 millió eurót jelentett volna, tehát már biztosan többet keres a csapat. Ha megnyeri a döntőt, sokkal többet.

Lesz helye a pénznek, az FFF a következő évben soha nem látott összeget, 101 millió eurót tervez adni az amatőr futballra.

Az FFF a hagyományainak megfelelően a beszedett összegek 30 százalékát kiosztja a játékosok és a stáb fő tagjai között. Ha Franciaország világbajnok lesz vasárnap, mindegyikük körülbelül 400 ezer eurót (nagyságrendileg 160 millió forintot) kap. Az ezüstéremért körülbelül körülbelül 295 000 eurót (120 millió forint) kaphatnak. Sokan közülük azonban a nagy tornákért kapott jutalmukat felajánlják jótékony célokra.

Kapcsolódó írásaink