Sport

„Számos” érdekesség a francia diadalról

Harry Kane volt a jelen Raúlja

A franciák sportnapilapja, a L'Équipe összegyűjtött néhány kuriózumot jelentő számot a Kékek az angolok elleni labdarúgó-vb-negyeddöntőben aratott sikere után.

„Számos” érdekesség a francia diadalról
Hugo Lloris egyik bravúrja a negyeddöntőben. Ritka az ennél látványosabb védés
Fotó: AFP/Jack Guez

Franciaország története során hetedik alkalommal játszik elődöntőt a világbajnokságon, ennél csak Németország (12) és Brazília (8) teljesített eddig jobban. 1998 óta ez az első alkalom, hogy a címvédő bejutott a legjobb négy közé, a brazilok akkor döntőt játszottak, éppen a franciák ellen.

Franciaország az első csapat, amelyik világbajnoki meccset nyert annak ellenére, hogy két büntetőt is ítéltek ellene, amióta az Opta statisztikai rendszer feldolgozza az adatokat. Az Európa-bajnokságokon viszont éppen a franciákkal történt már ilyesmi, 2000-ben, a spanyolok elleni elődöntőben Mendieta a 38. percben értékesített egy büntetőt, majd a 90.-ben, 2–1-nél, Raúl elrontott egyet.

Anglia a világbajnokságok egyenes kieséses szakaszában, az európai ellenfelekkel szemben, a legutóbbi kilenc meccséből hetet elveszített. Ezzel szemben Franciaország a legutóbbi tizenegy ilyen mérkőzéséből kilencen győzött.

Franciaország 2018-ban és eddig most, 2022-ben öt gólt szerzett a tizenhatoson kívülről a világbajnokságokon, többet, mint bármelyik más csapat ebben az időszakban. A Kékek mindegyiket az egyenes kieséses szakaszban lőtték: egyszer a nyolcaddöntőben (Pavard, Argentína ellen, 2018), kétszer a negyeddöntőben (Griezmann, Uruguay ellen, 2018 és Tchouaméni, Anglia ellen, 2022), kétszer pedig a döntőben (Pogba és Mbappé, Horvátország ellen, 2018).

Antoine Griezmann a 27. és 28. gólpasszát adta a francia válogatott mezében, ami rekordot jelent a Kékeknél az elmúlt 50 évben. (Thierry Henry és Zinédine Zidane 26-ig jutottak.)

Aurélien Tchouaméni lett az első játékos a francia csapatban, aki a világbajnokságokon, 1966 óta gólt is szerzett, de össze is hozott az ellenfélnek egy büntetőt.

Harry Kane megszerezte 53. gólját az angol válogatottban, amivel beállította Wayne Rooney rekordjával. A világbajnokságokon 4 büntetőgólt lőtt, ezzel is társrekorder.

Hugo Lloris rekordot jelentő 18. világbajnoki mérkőzését játszotta a Kékeknél. A 143. válogatottságával francia rekorder lett, túlszárnyalva Lilian Thuramot.

Hugo Lloris 6 védést mutatott be a negyeddöntőben, ezzel beállította a 2010-es, Dél-Afrika elleni világbajnoki mérkőzésen felállított francia rekordját.

Olivier Giroud a legutóbbi nyolc mérkőzésén hét gólt szerzett a Kékeknél. Az angolok elleni a 15. fejes gólja volt a nemzeti csapatban, ez legalább kilenc góllal jobb, mint bármelyik más játékos mutatója a XXI. században. A listán Thierry Henry a második, hattal.

Didier Deschamps a tizenharmadik győzelmét aratta szövetségi kapitányként, világbajnoki mérkőzésen. Csak a német Helmut Schön (16) és a brazil Luiz Felipe Scolari (14) előzi meg.

Kapcsolódó írásaink