Sport

Országos csúcsot szakított Gyurkovics Ferenc

Immár tizenötödszörre lett magyar bajnok – ezúttal Tatabányán – Gyurkovics Ferenc. A nőknél a legfőbb esélyes Mitykó Veronika egyedül indult a 81 kilogrammos kategóriában.

Országos csúcsot szakított Gyurkovics Ferenc
Gyurkovics Ferenc (elöl) győztesen zárta a napot
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Gyurkovics Ferenc – címét megvédve – győzött vasárnap a 109 kilogrammos kategóriában a tatabányai országos megmérettetésen, így 43 évesen 15. alkalommal nyert magyar bajnokságot. A pécsi emelő 2020-as, 161 kilós saját szakításrekordját 162 kilóra javította, összetettben pedig 347 kilóval végzett az élen. Az összetett eredményt a kategória világcsúcsához viszonyító számítás, az úgynevezett Robi-pontok alapján Gyurkovics az abszolút sorrendben megelőzte a plusz 109 kilósok között első, 36 éves, a tavalyi tokiói olimpián ólomsúlyban hetedik Nagy Pétert, aki 350 kilogrammot produkálva pályafutása 18. bajnoki győzelmét aratta.

Mindkettőjüknél több Robi-pontot szerzett, s az abszolút sorrendben a férfiaknál a legjobb lett a szombaton, az ob nyitónapján a békési Fekécs Szilárd, aki 18 évesen a 81 kilósok között 312 kilogrammig jutott, mindkét fogásnemben és összetettben is megjavítva korosztályos országos csúcsait.

A nőknél a legfőbb esélyes Mitykó Veronika egyedül indult a 81 kilogrammos kategóriában, amelyben az U23-as korosztályban múlt hónapban Európa-bajnokságot nyert békéscsabai kiválóság 205 kilót teljesített, ezzel az abszolút rangsor első helyét is kiérdemelve. A teljes sorrendben Mitykó mögött két tinédzserkorú bajnok végzett, szombaton az 55 kilósok között nyert a 17 éves Kecskés Karina és vasárnap a 71 kilós súlycsoport versenyében nyert a 18 esztendős Szalai Lili.

Kapcsolódó írásaink