Sport

Csak a búcsú sikerült jól Ljubljanában

A magyar válogatott legyőzte a szlovén együttest a női Európa-bajnokságon

Több bosszantó vereség után a magyar női kézilabda-válogatott kellemes meglepetésre 29–25-re legyőzte a társházigazda Szlovéniát az Európa-bajnokság középdöntőjében, és így a 11. helyen végzett.

Csak a búcsú sikerült jól Ljubljanában
Klujber Katrin kisebb sérüléssel is kilenc gólt dobott a szlovénoknak
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Amire kevesen számítottak, a mérkőzés végén a magyar játékosok mosolyogva ölelgették egymást, míg a szlovénok sírva köszönték meg szurkolóik biztatását. Elkeseredésük érthető, hiszen számukra nagy volt a tét, nyerniük kellett volna ahhoz, hogy esélyük maradjon az elődöntőbe jutásra. Nos, ez a tét még is látszott a játékukon, mert sokat hibáztak, amit Vámosék ezúttal remekül használtak ki,

A volt siófoki Maja Vojnovic bravúros védésekkel kezdett a hazaiak kapujában, de a magyar csapat ezúttal sikeresen lassította a játékot, ezzel odalett a szlovénok kezdeti lendülete. Klujber Katrin vezérletével fordított a válogatott (9–7), a szünetben döntetlen volt az állás.

A szlovénok harminc perc után visszavették a vezetést, ám Klujber fáradhatatlannak tűnt, a csereként beállt Szikora Melinda pedig két védéssel mutatkozott be a kapuban. Erre alapozva egy 5–0-s sorozatot produkált a magyar együttes, és kilenc percig nem kapott gólt. Az ellenfél időkérése után a magyarok torpantak meg, büntetőt is hibáztak, ezért Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány kikérte a harmadik idejét is. Több mint hét perc után született ismét magyar gól, és bár a hajrában mindkét együttes meglehetősen sokat hibázott, a Golovin-csapat megnyerte második félidejét, és a tornán és megszerezte második sikerét.

Klujber volt a mezőny legeredményesebb játékosa kilenc góllal, a meccs legjobbjának pedig Vámos Petrát választották, aki négyszer talált be. A túloldalon a győri Ana Gros hat, a siófoki Tamara Mavsar egy találattal zárt. Szikora Melinda két, Janurik Kinga kilenc lövést védett.

„Sikerült győzelemmel búcsuzni, mert csapatunk ezúttal kevesebb hibával játszott. Ez a győzelem fontos volt a lelkünknek” – mondta Golovin.

A magyarok két sikerrel és négy vereséggel zártak: a csoportkörben 33–28-ra nyertek Svájc ellen, Horvátországtól 21–18-ra, a címvédő Norvégiától 32–22-re kaptak ki, így pont nélkül jutottak a középdöntőbe, ahol Dániától 29–27-es, Svédországtól pedig 30–25-ös vereséget szenvedtek, így már hétfőn eldőlt, hogy a magyar szövetség által meghatározott célt, a nyolc közé kerülést nem tudják teljesíteni.

Középdöntő, 4. forduló, I. csoport: Magyarország–Szlovénia 29–25 (14–14). Magyarország: Janurik – Márton 4, Vámos 4, Hornyák, Füzi-Tóvizi 2, Klujber 9, Győri-Lukács 4, cserék: Kuczora 3, Debreczeni-Klivinyi 2, Albek 1, Bordás, Szikora.

Kapcsolódó írásaink