Sport

A nők börtöne a tálib uralom

Az afganisztáni Samira Asghari, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja szerint országa a nők börtönévé vált a tálib uralom alatt, de reméli, hogy az iszlámista csoportot sikerül meggyőzni arról, hogy engedélyezzék a sportolást.

A nők börtöne a tálib uralom
Négy éve lett a NOB tagja Samira Asghari
Fotó: AFP/Juan Mabromata

A 28 éves Samira Asghari Törökországban él, miután elhagyta szülőhazáját, hogy 2020-ban Svájcban folytathassa tanulmányait, de elmondása szerint továbbra is napi kapcsolatban áll az Afganisztáni Nemzeti Olimpiai Bizottsággal (NOC) és a háború sújtotta országban élő sportolókkal.

A nők szabadságjogait erősen korlátozó saría törvényt betartó tálibok 2021-ben jutottak újra a hatalomra Afganisztánban, 20 évvel azután, hogy amerikai csapatok eltávolították őket. „A kormány tavalyi összeomlása után minden megváltozott” – nyilatkozta Asghari az insidethegamesnek „Tudja a világ, hogy az iskolák ajtaja zárva van az afgán lányok előtt. Olyan ez, mint egy börtön minden lány vagy nő számára Afganisztánban. Meglepett, hogy a világ hogyan figyel, és nem tesz semmit. Nem hiszem, hogy ez így folytatódhat, mert az afgán nőknek nagyon nehéz sportolni. Megoldás lehetne női edzők képzése, mert ha a lányokat női edzők készítenék fel, az talán megnyitná az ajtót a sportról való tárgyaláshoz a tálibokkal” – mondta Asghari, aki továbbra is reménykedik abban, hogy a NOB tálibokkal való kommunikációja pozitív eredményeket fog hozni.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság közölte, hogy figyelemmel kísérik az afganisztáni helyzetet annak érdekében, hogy a nők és a lányok sportolni tudjanak.


 

Kapcsolódó írásaink