Sport

Szabadulna a börtönből az elitélt Boris Becker

Az egykor teniszkirályt, az 54 éves német Boris Beckert áprilisban ítélték két és fél év börtönbüntetésre. Ügyvédje szerint a körülményekhez képest jól van a háromszoros wimbledoni bajnok ex-teniszező, aki nyolc kilót fogyott a börtönben.

Szabadulna a börtönből az elitélt Boris Becker
Boris Becker, legújabb társával, Lilian De Carvalho Monteiróval és fiával, Balthasar Beckerrel érkezett a tárgyalásra
Fotó: AFP/Viktor Szymanowicz

Az egyesben hatszoros Grand Slam-bajnok, Boris Becker sikeres pályafutása során csak pénzdíjakból több mint 25 millió dollár keresett, mégis elsősorban válásai és nőügyei miatt nincstelenül börtönbüntetését tölti Angliában. A 2012 óta a szigetországban élő német sztárt áprilisban két és fél év börtönre ítélte egy londoni bíróság, mert szándékos fedezetelrejtéssel igyekezett megakadályozni 50 millió fontos adóssága behajtását, ezzel megsértette a csődeljárási törvényt.

A korábbi világelsőt azzal vádolták, hogy több millió font értékű vagyont rejtett el, hogy elkerülje adósságai kifizetését. További 20 vádpont alól felmentették. „A bukása a legnagyobb nyilvános megaláztatást jelenti ennek az embernek. Beckernek szó szerint nincs semmije, besározta sportkarrierje legcsillogóbb eredményeit, és ezt tragédiának nevezik” – mondta a bíróságon Becker ügyvédje, Jonathan Laidlaw QC.

Az ítélethirdetés után Becker a hírhedten kemény wandsworth-i büntetés-végrehajtási intézetben volt, majd három hét után átszállították a jóval élhetőbbnek tartott Huntercombe-ba. Ügyvédje, Christian-Oliver Moser szerint a körülményekhez képest jól van, konstruktívan áll hozzá a börtönélethez. Az angol média szerint rendszeresen edz, nyolc kilót fogyott, fogolytársainak fitnesz edzéseket tart.
Egyelőre nem lehet tudni, hogy a volt klasszis játékos büntetésének második felét valóban felfüggesztettre változtatják-e, ahogy azt az ítélethirdetéskor ígérték, az viszont biztos, hogy kiutasítják Nagy Britanniából.

Becker 17 évesen Londonban lett sztár, amikor 1985-ben győzött Wimbledonban, ahol 37 év után elítélték.

Kapcsolódó írásaink