Sport

Soltész: Nemzetek között a békességet kell fenntartani

A barátságot találjuk meg egymásban, ne az ellentétet

A nemzetek közötti békesség fenntartásának fontosságát emelte ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Budapesten, a IV. Drazen Petrovic Kosárlabda Emléktorna megnyitóján.

Soltész: Nemzetek között a békességet kell fenntartani
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a IV. Drazen Petrovic Kosárlabda Emléktorna megnyitóján a budapesti Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban
Fotó: MTI/Kovács Anikó

Soltész Miklós beszédében emlékeztetett a horvátok egykori klasszis kosárlabdázójának és korábbi barátjának, a szerb Vlade Divacnak a kapcsolatára, a Hajdani barátok címmel róluk készült dokumentumfilmre, amely barátságról, fájdalomról és a békéről szól.

„Azért hoztuk össze ezt az emléktornát, hogy magyar, horvát és szerb fiatalok, magyarországi németek a barátságot találják meg egymásban, ne pedig az ellentétet” – mondta Soltész Miklós.

A Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium negyedik alkalommal rendezi meg az 1993-ben elhunyt Drazen Petrovicról elnevezett emléktornát, melyen magyarországi nemzetiségi iskolák, valamint a házigazda horvátországi testvériskolájának mintegy 60 diákja találkozik egymással.

A vendéglátók mellett a pécsi Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, a budapesti Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium, a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja, a budapesti Teleki Blanka Gimnázium és a zágrábi VII. Gimnázium csapata vesz részt a tornán.
 

Kapcsolódó írásaink