Sport

A célba érkezéskor Max Verstappen nem tudta, hogy újra világbajnok

Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője megvédte Forma–1-es világbajnoki címét, mivel megnyerte a Japán Nagydíjat. Ehhez az is kellett, hogy a másodikként célba érő Charles Leclerc (Ferrari) öt másodperces büntetést kapott, amivel a harmadik helyre szorult, így hátránya behozhatatlanná vált.

A célba érkezéskor Max Verstappen nem tudta, hogy újra világbajnok
Újra vitatható szabályértelemés után lett világbajnok Verstappen
Fotó: AFP/David Mareuil

A 25 éves Verstappen Szuzukában az idei 12. és pályafutása 32. futamgyőzelmét aratta a heves esőzés miatt kétórás csúszással és lerövidített versenytávval megrendezett viadalon.

 Verstappen mögött Leclerc-t intették le másodikként, Sergio Pérezt, a Red Bull mexikói versenyzőjét pedig harmadikként, de a Ferrari monacói pilótája röviddel a célba érés után az egyik kanyar levágása miatt időbüntetést kapott, így „helyet cserélt” Pérezzel, ez pedig címvédést ért Verstappennek.
A rajtnál Verstappennek küzdenie kellett a mellőle startoló Leclerc-rel, de megtartotta a vezető pozíciót, harmadiknak pedig Pérez sorolt be. Carlos Sainz Jr. (Ferrari) az első körben megcsúszott, és a falnak csapódott, majd a baleset és az időjárási körülmények miatt piros zászlóval félbeszakították a futamot

A heves esőzés sokáig nem enyhült, ezért a mezőny több mint két órát várakozott a boxutcában, majd biztonsági autó mögött folytatta a versenyt Verstappen az élen maradt, mögötte Leclerc és Pérez száguldott a második és harmadik helyen, és ezen a sorrenden az sem változtatott, hogy rövidesen a teljes mezőny a boxban járt kerékcserén.
 Verstappen győzelmét semmi nem veszélyeztette, a holland végül több mint 27 másodperces előnnyel zárt elsőként, de világbajnoki címvédését Leclerc biztosította be, aki az utolsó előtti kanyart elfékezte és levágta, miközben Pérez szorongatta őt. A versenybíróság vétkesnek találta az esetben a monacói versenyzőt, akit a leintést követően megbüntetett, így már neki sem maradt esélye arra, hogy a hátralévő négy futamon utolérje Verstappent.
A címvédő elismerte, hogy furcsa, zavarba ejtő és meglehetősen vicces módja volt a világbajnokság megnyerésének.

„Amikor célba értem, nem tudtam, hogy a rövidíttet futamon hány pontot kapunk. Aztán kiderült, hogy nem csökkentik a pontokat, és valaki azt mondta, hogy világbajnok vagyok. Nem akartam elhinni, de azt megerősítették a címvédésemet.”

A bizonytalanságot az okozta, hogy a versenyfelfüggesztésre vonatkozó szabályokban egy táblázat található, amely szerint az 50–75 százalékos versenytáv teljesítése után a helyezésekért járó pontokat egy harmaddal csökkenteni kell. A BBC szerint a szóban forgó záradék a következővel kezdődik: „Ha egy versenyt felfüggesztenek, és nem lehet újraindítani...” Tehát a táblázat, a FIA szerint csak abban az esetben érvényes, ha a versenyt nem indítják újra.

A japán futamon a vitát az okozta, hogy a szabályok nem írják le, hogy mi történik a pontokkal, ha a versenyt folytatják – ahogyan ez történt Szuzukában, amikor az első körben történt, súlyos baleset kétórás leálláshoz vezetett, majd rövidebb a verseny, amely az eredeti távnak valamivel több mint feléig futott.

Mivel a szabályok nem írták elő, hogy mit kell tenni, a FIA úgy döntött, hogy a teljes pontot odaítéli – a csapatok szándéka és minden történelmi precedens ellenében.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke így nyilatkozott: „Mi magunk is össze voltunk zavarodva, nem hittük, hogy teljes pontot adnak.” A Red Bull szaktanácsadója, Helmut Marko elismerte, hogy őket is meglepte a döntés, mert úgy hitték, Verstappennek még további pontokat kell szereznie a címvédéshez a következő futamokon.

 Végeredmény, Japán Nagydíj, Szuzuka (29 kör, 168,403 km):
 1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 3:01:44.044 óra
 2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 27.066 másodperc hátrány
 3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 31.763 mp. h.
 4. Esteban Ocon (francia, Alpine) 39.685 mp. h.
 5. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 40.326 mp. h.
 6. Sebastian Vettel (német, Aston Martin) 46.358 mp. h.
 7. Fernando Alonso (spanyol, Alpine) 46.369 mp. h.
 8. George Russell (brit, Mercedes) 47.661 mp. h.
 9. Nicholas Latifi (kanadai, Williams) 1:10.143 perc h.
10. Lando Norris (brit, McLaren) 1:10.782 p. h.
Leggyorsabb kör: 1:44.411 perc, Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo), 20. kör
A vb-pontversenyek állása 18 futam után (még négy van hátra): 1. Verstappen 366 pont – világbajnok, 2. Pérez 253, 3. Leclerc 252, 4. Russell 207, 5. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari) 202, 6. Hamilton 180, 7. Norris 101, 8. Ocon 78,9. Alonso 65,10. Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo) 46
Csapatok: 1. Red Bull 619 pont, 2. Ferrari 454, 3. Mercedes 387, 4. Alpine 143, 5. McLaren 130. 6. Alfa Romeo 52

 

Kapcsolódó írásaink