Sport

Az FTC-sikerek titka: mindig eggyel nagyobb edző, mint amekkora a csapat

Kubatov Gábor, a Fradi elnöke nyíltan beszélt a klub és a focicsapat sikereiről, nehézségeiről egy belvárosi kávéházban

Az FTC elnöke, Kubatov Gábor a Scruton közösségi tér vendége volt csütörtökön este, ahol az elnökké választásának 11 évét áttekintve arról a filozófiáról is beszélt, amelynek köszönhetően a klub egyre nagyobb sikereket ér el, ezen belül pedig a labdarúgócsapat ismét nemzetközileg elismert együttessé vált.

Az FTC-sikerek titka: mindig eggyel nagyobb edző, mint amekkora a csapat
Kubatov Gábor büszkén mesélt arról az útról, amelyen elindulva napjaink sikereiig jutott az FTC
Fotó: MH/Purger Tamás

A beszélgetés kezdetén a Fidesz alelnöke felidézte a 2011-es elnökké választásának körülményeit. Hangsúlyozta, hogy esze ágában sem volt az egyesület vezetőjévé válnia, de az elnökség tagjaként olyan gazdálkodással szembesült, amelyet nem hagyhatott szó nélkül, és erre válaszul lemondott az akkori elnök. Mivel a klub bajnokai és a szakosztályai is támogatták, ezért elvállalta az egyesület vezetését.

Kubatov Gábor a problémákat sem rejtette véka alá, de napjainkban inkább a napos oldalon jár
Kubatov Gábor a problémákat sem rejtette véka alá, de napjainkban inkább a napos oldalon jár
Fotó: MH/Purger Tamás

A szurkolók még emlékezhetnek, hogy nem csupán az egyesület háza táján, hanem a labdarúgó zrt. körül is roppant zavaros volt a helyzet, az angol Kevin McCabe tulajdonosként csak mérsékelt érdeklődést tanúsított a zöld–fehér csapat iránt, és hónapokig tartó egyezkedést követően az év végén egy euroért, de 450 millió forintos adótartozással vették át a zrt-t.

Innen indult a Fradi a labdarúgó-csapattal és a többi szakosztállyal, mert egy vérbeli szurkolónak ugyan a foci az első, de még a tekézők eredményei sem mellékesek.

Sikerből pedig az elmúlt évtizedben nem volt hiány, leginkább a vízilabdázók és a női kézilabdázók hozták a labdarúgók mellett a bajnoki címeket és a nemzetközi diadalokat.

– Nálunk az ezüstérem nem siker, még akkor sem, ha női kézilabdában a Győr háromszor annyi pénzből gazdálkodhat, mint mi – tette hozzá Kubatov Gábor. – Egyértelmű célunk, hogy a vízilabdázók és a női kézisek is Bajnokok Ligáját nyerjenek a következő években.

Ezt akkor is tartom, ha a női kézilabdázók most éppen hullámvölgyben vannak, de Elek Gábor egy igazi főnix, már többször is feltámadt a csapattal.

Gábort én soha, de soha nem fogom elküldeni, viszont ő szereti annyira a Ferencvárost, hogy ha úgy alakul, mert a csapatnak nem megy, akkor ő meg fogja tenni a lemondását. De amíg úgy érzi, hogy van benne erő, és a csapat javára van, addig ő a Ferencváros edzője marad.

A filozofikus medencetakarító

A vízilabdacsapatról megjegyezte, akkor lenne boldog, ha a jelenleg szövetségi kapitányként és az FTC vezetőedzőjeként dolgozó Varga Zsolt jövő nyáron egy eredményes szezon után hagyná el a klubot, amikortól kezdve már csak a magyar válogatottra koncentrálna.

Kubatov Gábor az egyébként filozofikus hajlamú Varga Zsoltról felidézte: „Annyira szereti a Fradit, hogy volt idő, amikor a nehéz anyagi helyzetű klubnál még a medencét is maga takarította”.

Az edzőkhöz fel kell nőnie a csapatnak

A hosszú idő után 2016-ban bajnoki címet nyerő, és a legutóbbi négy bajnokságot sorozatban megnyerő labdarúgókról elmondta, hogy az elmúlt évtizedben minden edzővel előbbre lépett a Fradi, mert a filozófiája: „Mindig eggyel nagyobb edzőt kell hoznod, mint amilyen a csapatod.”

Ebben a szellemben követték egymást a szakemberek a kispadon, és bár Pruckner Lászlótól kezdve Détári Lajoson, Thomas Dollon át Szerhij Rebrovig mindegyik mester tevékenységéért hálás, Sztanyiszlav Csercsaszov már egy olyan edző, akit a nemzetközi ranglistán a legjobb 50-ben jegyeznek.

– Senki nem gondolta, hogy ilyen eredményekkel indítunk az Euroligában, hiszen a szerb bajnok mellett a török bajnokkal és a francia bajnokság harmadikjával kerültünk össze, és az utóbbi két együttes tízszer nagyobb költségvetéssel dolgozhat, mint mi. Most már jó lenne a csoport éléről továbbjutni, mert ha a csoportelsőként jutnánk tovább, akkor a legjobb tizenhat közé kerülnénk az Euroligában, míg a másodiknak a Bajnokok Ligájából kieső csapattal kell megmérkőznie ezért, és azok nagyon erős együttesek – magyarázta Kubatov Gábor az esélyeket, aki láthatóan már nem érné be egy csoportharmadik hellyel, és a Konferencia-kupában folytatható tavaszi szerepléssel.

A klubelnök attól sem tart, ha a nemzetközi eredmények hatására több játékost is megkereshetnek a külföldi játékosügynökök.

– Csak szednék szét a csapatot, mert annyi pénzünk lenne utána, hogy megint vehetnénk tehetséges játékosokat. Tökit hétszázezer euróért vettük, és ha most nem tudnám eladni hárommillió euróért, akkor nőjön tapsifülem. A Ryan Mmaee-t egymillióért vettünk, és most hárommillió alatt szintén nem fog elmenni.

A klubelnök kitért a magyar játékosokra is, különös tekintettel a fiatalokra, akik szép számban tartoznak a klubhoz, de többnyire kölcsönben szerepelnek más csapatoknál, és ha bizonyítják, hogy felnőttek a Ferencváros szintjére, akkor még „nagyobb kapu” is várja őket, mint a külföldi játékosokat. Kubatov Gábor szerint azonban kevesekben van meg az az aszkétizmus, ami nélkül ma nem lehet eljutni a legjobbak közé.

Napjaink labdarúgása teljesen átalakult, és ebben a gyorsaság fontosabb a labdazsonglőrségnél.

– Ki gondolta nemrég, hogy a klasszikus irányítói poszt, mint amit Messi is játszik, kimegy a divatból? De tudomásul kell venni, hogy a gyorsaság nélkülözhetetlen, aki nem képes 32 kilométer/órás sebességre, az nálunk nem fér be a csapatba – mondta a klubelnök.

A kézszárítótól a mesekönyvig mindenre figyelnek

Zárásként Kubatov Gábor arra is kitért, hogy egy közép-európai bajnokság gondolata érlelődik, amely egy rövidebb hazai bajnokság mellett roppant magas színvonalú lehetne, komoly előrelépést hozna minden résztvevő csapatnak. Az elképzeléstől az UEFA sem zárkózik el.

A szurkolókat egyébként is szeretnék minden területen kiszolgálni, arra is figyelnek, hogy a Groupama Arénában még a kézszárítók is tökéletesen működjenek, és ha a létesítményfenntartónak elkerüli valami a figyelmét, akkor kifejezetten erre a feladatra alkalmazott emberek hívják fel a figyelmet. A Fradi boltban pedig nem csupán a felnőttekre gondolnak, hiszen a kötődést nem lehet elég korán kialakítani, ezért a fradis cumitól a nemrég megjelentetett mesekönyvig minden megtalálható az üzletben, amely akkora sikerrel működik, hogy a már mintegy 16 milliárd forintos éves gazdálkodásba egymilliárdot hoz.

Persze, a legfanatikusabb rajongók kielégíthetetlenek, és csalódottak, amikor az újszülöttek 56-os méretű rugdalózója helyett csak 68-assal találkoznak, így fél évet kell várniuk, amíg a csöppségre ráadható az első Fradi-mez.