Sport

Elhunyt Szilágyi György

Az egykori sportvezető 92 évet élt

Életének 93. évében elhunyt Szilágyi György, a Magyar Labdarúgó Szövetség korábbi elnökségi tagja, aki sokáig vezette egyebek mellett a szövetség Magyar Kupa, illetve az MNK bizottságát és a nemzetközi bizottságot is.

Elhunyt Szilágyi György
Dr. Szilágyi György
Fotó: MH Archív

A labdarúgással eleinte játékvezetőként került aktív kapcsolatba. Noha a bíráskodást aztán egészségi okok miatt kénytelen volt befejezni, az MLSZ Játékvezető Bizottság (JB) országos oktatói bizottságának elnöke lett. A FIFA játékszabály és játékvezetői technika, illetve taktika instruktora is lett 1966-tól. Hazai megbízatásai mellett – évtizedeken keresztül ő fordította és állította össze a szabálykönyvet – számos afrikai országban tartott előadásokat.  

1989 és 1999 között az MLSZ elnökségi tagja volt, 1991-ben újra beválasztották az UEFA Ifjúsági Bizottságába, amelynek alelnöke lett, valamint az akkoriban alakult Fair Play Bizottság egyik tagjának is megválasztották. Kidolgozta az Európai Labdarúgó-szövetség fair play értékelési rendszerét, amelyet azóta számos európai szövetség alkalmaz. Az MLSZ közgyűlése a szövetség örökös tiszteletbeli elnökének választotta 1999-ben.

A labdarúgásban betöltött funkciói mellett 1960-tól nyugdíjazásáig dolgozott a Központi Statisztikai Hivatalban, 1988-ban állami díjjal tüntették ki. Ugyancsak dolgozott az ENSZ európai központjában. Beszélt és publikált angolul, franciául, németül, spanyolul és oroszul.