Sport

Kovács Zoltán: Igaly Diána élete nem ért véget a tavalyi halálával

A bajnokoknak dolguk van a földön életükben és holtukban is, Igaly Diána élete nem ért véget azzal, ami tavaly történt - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden Törökbálinton az olimpiai bajnok sportlövő síremlékének avatásán.

Kovács Zoltán: Igaly Diána  élete nem ért véget a tavalyi halálával
Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár (j) és Elek Sándor polgármester leleplezi Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő síremlékét a törökbálinti temetőben 2022. július 5-én
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, az Igaly Diána „életéből fakadó feladatok itt maradtak és azt az örökséget rótták az utókorra, hogy az elképzeléseit tovább vigyük”. Hozzátette, tavaly a sportoló elmesélte terveit egy sportlövő központ létrehozásáról és elképzelései találkoztak a kormány célkitűzéseivel.

Ennek lényege nemcsak a sportlövészet, hanem az utánpótlás-nevelés támogatása is, valamint a honvédelmi, illetve oktatási feladatok megszervezése. „Az a feladatunk, hogy segítsünk beteljesíteni az ő terveit” - fogalmazott az államtitkár.

Igaly Diána a magyar sportlövészet egyik legnagyobb alakja, női skeetben mindent megnyert, amit lehetett. Olimpián 2004-ben, világbajnokságon 1998-ban és 2002-ben, Európa-bajnokságon pedig 1989-ben diadalmaskodott egyéniben.

A szakág ötkarikás debütálásán, a 2000-es sydneyi játékokon bronzérmet nyert, összességében vb-n 11, Eb-n pedig 13 alkalommal állt dobogóra. A Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével, és a Magyar Sportlövők Szövetségének Életműdíjával kitüntetett sportoló tavaly áprilisban hunyt el, életének 57. évében.

Kapcsolódó írásaink