Sport

Edzője mentette ki a vízből az ájult amerikai szinkronúszót

Gyakorlata végén elájult a vízben Anita Alvarez amerikai szinkronúszó, akinek életét az érte beugró edzője mentette meg a budapesti vizes világbajnokságon.

Edzője mentette ki a vízből az ájult amerikai szinkronúszót
Edzője mentette ki a vízből az ájult amerikai szinkronúszót
Fotó: Peter Kohalmi / AFP

Alvarez a szinkronúszók szerdai egyéni szabadprogramjában került bajba programjának legvégén, amikor egy pillanatra feljött a víz alól, majd ájultan a medence feneke felé süllyedt. Alvarez életét spanyol edzőjének, Andrea Fuentesnek köszönheti, aki villámgyorsan reagált és azonnal vízbe ugrott érte, majd kiúszott vele a medence a partjáig, ahol a mentősök segítették ki az ájult versenyzőt. A szinkronúszót a parton ellátták, majd hordágyon szállították el a medencetérből.

„Anita sokkal jobban van, olyan jól, amilyen jól csak lehet. Őszintén szólva, nagyon ijesztő volt az egész” - nyilatkozta később a Marca című spanyol lapnak Fuentes. - „Azért ugrottam be, mert senki más nem tette. Megijedtem, mert nem lélegzett, de most már jól van. Pihennie kell.”

Sokkoló pillanat: tragédia is történhetett volna a szinkronúszóknál
Sokkoló pillanat: tragédia is történhetett volna a szinkronúszóknál
Fotó: Oli SCARFF / AFP

A négyszeres olimpiai érmes Fuentes nem először mentette ki a vízből Alvarezt, ugyanis egy tavalyi olimpiai kvalifikációs viadalon is magatehetetlenül elsüllyedt. Akkor az edző és párostársa, Lindi Schroeder húzta partra.

Az amerikai szövetség szerdán este azt közölte, hogy a 25 éves versenyző csütörtökön alapos orvosi vizsgálatokon esik majd át, s azokat követően döntenek arról, hogy a pénteki csapatversenyen részt vesz-e.

Merkely Béla: Miért nem ugorhattak be a vízimentők az elájult műúszóért?

A Semmelweis Egyetem rektora az alábbi tényezőkre hívta fel a figyelmet:

„Amikor egy világbajnoki verseny elindul, rendkívül szigorú FINA-szabályok határozzák meg, hogy a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe.

A szabályok alapján a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe, megelőzendő, hogy bármi féleértés kapcsán esetleg félbeszakítsanak egy versenyprogramot. A szerdai finálé során ilyen jelzés a bíróktól nem érkezett, az edző hiába jelez nekik, ők a szabályok értelmében még ekkor sem avatkozhatnak közbe.

Miután a versenyzővel ez már korábban is megtörtént, az edzőjét nem érték váratlanul a történtek – a FINA ugyanakkor vizsgálatot indított, miként előzhetők meg a hasonló esetek.”

Írja cikkében a hvg.hu

Kapcsolódó írásaink