Sport

Vízilabda: Könnyed győzelemmel kezdte a vb-t női válogatottunk

A Kolumbia legjobbjai felett aratott 31 gólos győzelemmel mutatkozott be a magyar női vízilabda-válogatott a világbajnokság pólótornájának budapesti A csoportjában, a sportág versenyeinek hétfői nyitónapján.

Vízilabda: Könnyed győzelemmel kezdte a vb-t női válogatottunk
A hat gólig jutó Rybanska Natasa (fehér sapkában) volt a magyar csapat legeredményesebb játékosa
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A két együttes korábban sosem találkozott a vízben, de a nyitány semmi jót nem ígért a dél-amerikaiaknak, akik jóval gyengébb játékerőt képviselnek, mint Bíró Attila szövetségi kapitány csapata.

A vb-újonc kolumbiaiak a késő esti mérkőzésen már 23 másodperc elteltével hátrányban voltak a center Parkes Rebecca találata nyomán, utána pedig majdhogynem számolatlanul estek a magyar gólok. Az egyenlőtlen küzdelmet jól jellemezte, hogy a hazai alakulat tíz perc alatt tíz alkalommal vette be a kolumbiai kaput, a csapatkapitány Keszthelyi Rita második góljával pedig már tíz volt közte (12-2).

Mintegy kétezer hazai szurkoló szájából harsant fel hol a "Ria, Ria, Hungária!", hol a "Hajrá, Magyarország!", a legnagyobb erővel akkor, amikor a nagyszünet előtt közvetlenül Rybanska negyedszer is betalált, 20-2-re alakítva a félidei eredményt.

A folytatást is az egyoldalúság jellemezte, sorjáztak a szebbnél szebb, kivétel nélkül könnyed hazai gólok. Amikor a honosított Mahieu Geraldine 28-2-re alakította az állást, minden magyar mezőnyjátékos elmondhatta magáról, hogy legalább egyszer eredményes volt. A legeredményesebb pedig a 35 gólból hatot vállaló Rybanska Natasa lett.

"Két célunk volt a találkozó előtt, az egyik a győzelem, ezt persze tudtuk, hogy sikerülni fog, a másik pedig, hogy mindenki szerezzen gólt, ez is összejött. A kolumbiaiak meglepően szervezetten játszottak, szerintem ők is elérték a céljukat, az ő szemszögükből nézve nem szenvedtek túlzó vereséget. Azt gondolom, a délelőtti kétórás edzéssel együtt, ennek így komoly sportértéke van" - mondta a találkozót követően Bíró Attila szövetségi kapitány.

A magyar válogatott szerdán az olaszokkal, pénteken a kanadaiakkal játszik 21 órától a Margitszigeten.

Női vízilabdatorna, A csoport, 1. forduló:
Magyarország-Kolumbia 35-4 (8-2, 12-0, 7-0, 8-2)
Gólszerzők: Rybanska 6, Leimeter, Keszthelyi 5-5, Szilágyi 4, Máté, Gurisatti 3-3, Parkes, Faragó, Garda, Mahieu 2-2, Vályi 1, illetve Vanegas 2, Marin, Ortega 1-1
Magyarország:
Magyari Alda - Szilágyi Dorottya, Vályi Vanda, Keszthelyi Rita, Máté Zsuzsanna, Parkes Rebecce, Garda Krisztina, cserék: Gangl Edina (kapus), Gurisatti Gréta, Mahieu Geraldine, Leimeter Dóra, Rybanska Natasa, Faragó Kamilla

További eredmények:

A csoport, 1. forduló:
Olaszország-Kanada 7-7 (4-2, 2-3, 1-1, 0-1)

B csoport (Debrecen):
Hollandia-Argentína 29-6 (8-1, 8-1, 6-2, 7-2)
Egyesült Államok - Dél-afrikai Köztársaság 24-2 (7-0, 10-0, 3-1, 4-1)

C csoport (Sopron):
Ausztrália-Kazahsztán 19-6 (6-1, 9-1, 3-3, 1-1)
Új-Zéland - Brazília 12-8 (3-3, 5-2, 3-3, 1-0)

D csoport (Szeged):
Spanyolország-Franciaország 18-8 (4-1, 3-3, 5-2, 6-2)
Görögország-Thaiföld 28-1 (7-0, 9-0, 5-0, 7-1)

Kapcsolódó írásaink