Sport

Fetter Erik: Ezt a három napot soha nem fogjuk elfelejteni

Felejthetetlennek nevezte az eddig eltelt két szakaszt Fetter Erik a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny harmadik etapjának vasárnap déli rajtja előtt, és hasonlóra számít a Balatonfüredig tartó 201 kilométer során.

Fetter Erik: Ezt a három napot soha nem fogjuk elfelejteni
Fetter Erik, az EOLO-Kometa csapat tagja a 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny második szakaszán, az egyéni időfutamon
Fotó: MH/Purger Tamás

Kaposvár központja zsúfolásig megtelt az olasz körverseny utolsó magyarországi szakaszának tiszteletére, a fővárosból éppúgy érkeztek szurkolók, mint például Pécsről. Az időjárás is kegyes volt a rendezőkhöz: másfél órával a rajt előtt még szemerkélt az eső, ám épp időben elállt az aláírási ceremónia megkezdésére. A legnagyobb ováció természetesen a három magyar résztvevőt köszöntötte, de a sztárok közül nagy tapsot kapott a kétszeres Giro-győztes olasz Vincenzo Nibali és a 2018-as világbajnok spanyol Alejandro Valverde is.

„Nem találom a szavakat, egyszerűen nem tudok mit mondani, napról napra azt mondom, hogy ez hihetetlen, ennél jobb nem lehet, és aztán mégis ráraknak a szurkolók egy lapáttal. Élvezni szeretném ezt az utolsó hazai etapot, amit eddig kaptunk Magyarországtól, az hihetetlen, soha nem fogjuk elfelejteni” - emelte ki Fetter Erik. Az EOLO-Kometa kerékpárosa az MTI kérdésére elmondta: nem tervez szökést, a mezőnyben szeretné kiélvezni az utolsó hazai kilométereket, a hajrában pedig Vincenzo Albanesét fogja segíteni. Kitért arra is, hogy előre megnézték a hajrában a kanyarokat, járdaszigeteket, de minden városban figyelniük kell.

Peák Barnabás és az Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux egyértelműen a Gent-Wevelgem eritreai bajnokát, Biniam Girmayt segíti majd.

„Azért ez egy hosszú verseny még, csak most kezdtük el és sok szakasz van, ami a mainál jobban fekszik neki. Ő dönti el a végjátékban, hogy olyan lábai vannak, hogy elszakítja a láncot, vagy inkább őrizzük meg az erőnket egy másik napra” - hangsúlyozta Peák.

„Mindenkitől azt hallom, hogy az elmúlt évek legjobb Nagy Rajtját rendezzük meg. Hajrá, magyarok!” - mondta Valter Attila (Groupama-FDJ) a szakasz előtti aláírás során a színpadon.

Csapattársa, Arnaud Démare elárulta: nagyon izgatott és várta már az első igazi sprintbefutót ígérő etapot.

Egy másik sprinter, a pénteki nyitószakasz visegrádi hajrájában bukó Caleb Ewan (Lotto-Soudal) egész bal lába és bal könyöke be volt kötve. Ennek ellenére az M4 Sportnak azt mondta, csak a bőre zúzódott le, így teljesen jó állapotban várja a mezőnyhajrát.

A 2019-es győztes és a végső siker egyik legnagyobb esélyesének tartott ecuadori Richard Carapaz (Ineos Grenadiers) a vegyes zónában azt mondta: szinte teljesen sík a szakasz, így komolyabb céljuk nincs, szeretnének meghúzódni a mezőnyben. Rámutatott ugyanakkor: végig észnél kell lenni, hiszen akármikor történhetnek váratlan események.

Cavendishé a balatonfüredi sprint, Van der Poel maradt rózsaszínben

Mark Cavendish nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny harmadik - egyben utolsó magyarországi - szakaszának sprintbefutóját Balatonfüreden, az összetettben változatlanul a holland Mathieu van der Poel áll az élen. Legjobb magyarként Fetter Erik a 41. helyen haladt át a célvonalon.

Vasárnap Kaposvárról indulva 201 kilométer teljesítése várt a 176 fős mezőnyre. A rajt előtt elállt az eső, így száraz időben indulhattak el a kerékpárosok, és rögtön hárman eltekertek a mezőnytől: a Drone Hopper-Androni Giocattoli pénteken mintegy 180 kilométeren át szökésben lévő duója, Mattia Bais és Filippo Tagliani mellé ezúttal Samuele Rivi (EOLO-Kometa) csatlakozott. Triójuk hat perc feletti előnyt kapott a mezőnytől, ekkora különbségnél állt az élre a rózsaszín trikós Van der Poel csapata, az Alpecin-Fenix.

Noha többször is úgy tűnt, az oldalszélben megszakíthatják az addig nyugodt sebességgel csordogáló mezőnyt, erre végül nem került sor. Az utak mentén az elmúlt napoknál hűvösebb és esőt ígérő idő ellenére is sokan bíztatták a kerékpárosokat.

Az élbolyban Tagliani leszakadt társaitól, a másik két szökevényt 28 kilométerrel a cél előtt érte utol az akkorra már gyors tempóban tekerő mezőny.

A tihanyi emelkedőn ketten távolodtak el a hegyi pontokért - a német Rick Zabel át is vette kategória első helyét van der Poeltól -, ám a mezőnyhajrát nem tudták megakadályozni.

A sprintben a 36 éves, a háromhetes viadalokon immár 53 szakaszelsőséggel rendelkező Mark Cavendish bizonyult a leggyorsabbnak, Valter Attila francia csapattársa, Arnaud Démare és a kolumbiai Fernando Gaviria előtt.

Cavendish kilenc évvel a legutóbbi és 14 esztendővel az első Giro-szakaszsikere után ünnepelhetett ismét előséget.
„Vannak olyan srácok, akik ugyanolyan gyorsak és erősek, mint te. Én soha nem voltam a legerősebb és a leggyorsabb, nem kell egyiknek sem lenned, hogy a legjobb legyél” - fejtette ki, jelezve: a sprintben rengeteg minden számít, például a helyezkedés, hogy kinek a kerekét követi.

„Hihetetlen volt az utolsó szakasz, a közönség pedig zseniális. Az emberek szeretik a kerékpársportot, a Girót és a Grande Partenzát. Megtiszteltetés volt itt lenni és nyerni” - tette hozzá a győztes.

Az összetett élcsoport nem változott

Az összetett élcsoportja nem változott, Van der Poel a várakozásoknak megfelelően megtartotta első helyét.

„Remek napom volt, örülök, hogy továbbra is enyém a trikó” - fogalmazott az éllovas, aki szerint csapatként jó felvezetést csináltak, ám Jakub Mareczko valahogy elvesztette a kerekét, így végül mégis magáért sprintelt.

Előre tekintve úgy fogalmazott: normál esetben az Etnán lehetetlen lenne megtartania a trikót.

A magyarok közül Fetter Erik 41., Valter Attila pedig 48. lett, de a győztessel azonos idővel, míg Peák Barnabás 172. helyen ért célba 1:06 perc hátránnyal.

A hatodik Grand Tourján szerepelő szlovén Jan Tratnik (Bahrain Victorious) először kényszerült feladni a versenyt: a 2015-ös Tour de Hongrie záróetapjának győztese egy pénteki bukásban sérült meg, a vasárnapi szakaszt már nem fejezte be.

Eredmények, Giro d'Italia:
3. szakasz, Kaposvár-Balatonfüred, 201 km:
1. Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) 4:56:39 óra
2. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) azonos idővel
3. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE) a. i.
...41. Fetter Erik (EOLO-Kometa) a. i.
...48. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.
...172. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 1:06 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:
1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 9:43:50 óra
2. Simon Yates (brit, BikeExchange-Jayco) 11 másodperc hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) 16 mp h.
...40. Valter 1:02 perc hátrány
...101. Fetter 3:07 p h.
...167. Peák 7:25 p h.

A 105. Giro d'Italia résztvevői a hétfői szünnap után már Szicíliában folytatják: az Avolából induló 172 kilométeres szakasz az Etnán zárul hegyi befutóval. A 3445,6 kilométer össztávú viadal május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

Kapcsolódó írásaink