Sport

Manchesteri csúcstalálkozó

Az éllovas City legnagyobb riválisát, a második helyezett Liverpoolt fogadja

A legutóbbi négy angol bajnoki idényt vagy a Manchester City, vagy a Liverpool nyerte meg – nem egyenlő arányban, a City háromszor, a Pool egyszer győzött –, és minden bizonnyal kettejük közül kerül ki a Premier League bajnoka 2022 májusában is.

Manchesteri csúcstalálkozó
A világ legjobb edzői egymás ellen: Pep Guardiola és Jürgen Klopp
Fotó: AFP/Paul Ellis

Vasárnap 17.30-tól az Etihad Stadionban egymás ellen játszik a két csapat, a mostani félévben először, de semmiképpen sem utoljára. Jövő szombaton ugyanis a Wembley-ben mérkőznek meg az FA-kupa elődöntőjében, és nem zárható ki, hogy éppen e két csapat vívja majd májusban, Párizsban, a Bajnokok Ligája-döntőjét is. „Játékosként természetesen az a célunk, hogy mérkőzéseket és trófeákat szerezzünk, s ehhez az is kell, hogy ezeket a nagy rangadókat is megnyerjük. De akármi lesz is a végeredmény, még sok cél áll előttünk ebben a szezonban” – mondta klubja honlapján Kevin De Bruyne, a Manchester City középpályása.

Ha az elmúlt idények bajnoki pontszámait összeadjuk, nagyon közeli a két együttes teljesítménye: Pep Guardiola csapata
a legutóbbi 144 bajnoki mérkőzésén 338 pontot gyűjtött, eggyel többet, mint a Liverpool. Ugyanennyi, egyetlen pont választja most el a két csapatot, nyolc fordulóval a zárás előtt.

A matematikai alapú elemzések szerint, beleszámítva azt is, hogy a manchesteri „polgárok” játszanak hazai pályán, egyelőre 61 százalékra adják a City bajnoki esélyét, szemben a Liverpool 39 százalékával. Azt is kiszámolták, hogy amennyiben Guardiola csapata nyerne, akkor ez a két esélyszám 86 és 14 százalékra változna. Ez érthető. Ugyanakkor némileg meglepő, hogy vendéggyőzelem esetén – pedig a Liverpool „csak” kétpontos előnybe kerülne – 68–32 lenne az esély Jürgen Klopp Vörösei számára.

Mind a két csapat nagyszerű mérleggel érkezik a Premier League csúcstalálkozójára.

A Manchester City a tizenhét eddigi 2022-es tétmérkőzéséből tizenhármat megnyert, három döntetlen és egy vereség mellett. A Liverpool huszonegy mérkőzéséből tizenheten győzött, ugyancsak három döntetlen és egy vereség mellett.

Kapcsolódó írásaink

Kezdődik a City nagy menetelése

ĀAz egyik manchesteri klubon túljutott az Atlético Madrid, most jöhet a következő. Diego Simeone együttese a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében kiejtette a Unitedot, de most még nehezebb feladat vár rá: a City