Sport

Négyre szűkült a vevőjelöltek száma

A végső ajánlatot április 11-ig kell benyújtaniuk a befektetőknek, leghamarabb a Wolverhampton elleni utolsó bajnokira lesz új tulajdonosa a Chelsea-nek

Várhatóan május elejére derül ki, melyik befektetőcsoport veheti meg a Chelsea FC-t. Az alaptörténet alkalmasint már az újszülötteknek sem új: mindenfajta jogi normát felrúgva az Egyesült Királyságban zárolták Roman Abramovics tulajdonos vagyonát, és gyakorlatilag kötelezték arra, hogy megváljon – a Világkupa-győzelem alapján mondható – a földkerekség jelenlegi első számú futballklubjától.

Négyre szűkült a vevőjelöltek száma
Jegy nincs, de a bérletesek bemehetnek
Fotó: AFP/Justin Tallis

Rengeteg befektető jelezte vételi szándékát a megadott határidőig, az ügyletet bonyolító Raine Group szerint négy maradt versenyben: Todd Boehly, az LA Dodgers résztulajdonosa által vezetett; Sir Martin Broughton, a British Airways korábbi elnöke és csoportja; a Ricketts család, a Chicago Cubs tulajdonosai; valamint az Atalanta és a Boston Celtics résztulajdonosa, Stephen Pagliuca által vezetett csoport.

A Raine Group tervei szerint a négy jelöltnek április 11-ig kell benyújtania a végső ajánlatát. Az azokból kiválasztott egyet az ügynökség bemutatja a kormánynak, ennek alapján módosítják majd a klub működési engedélyének feltételeit, lehetővé téve a tulajdonjog átruházását. Utána még egy „vizsgán” át kell mennie a tulajdonosnak, mégpedig a Premier League tulajdonosai és igazgatói előtt. A korábbiakban ez is eltartott legalább tíz napig. Mindez azt jelenti, hogy ha minden jól megy, május 7-re, a Chelsea-nek a Wolverhampton elleni bajnoki szezonzárója idejére kiderülhet, ki lesz az új tulajdonos.

Továbbra is több mint fura az Abramovics elleni szankciók sora abból a szempontból (is), hogy az üzletember valóban részt vett Isztambulban az orosz–ukrán béketárgyalásokon. Ráadásul missziója nem új keletű. Az orosz invázió közepette humanitárius folyosók felállításán, az ukránok kimenekítésén dolgozott. Arra is kísérletet tett, hogy béketárgyalásokon asztalhoz ültesse a feleket.

A hónap elején Kijevben járt. Abramovics, aki orosz források szerint kedd reggel találkozott Recep Tayyip Erdogan török elnökkel az isztambuli Dolmabahce-palotában, már láthatóan jól van. A Wall Street Journal ugyanis azt jelentette, hogy rajta és legalább két magas rangú ukrán béketárgyalón korábban állítólag mérgezésgyanús tüneteket láttak, vörös szemeket, állandó és fájdalmas könnyezést, valamint bőrhámlást arcon és kézen. Az információt az ukrán és az orosz oldal is cáfolta.

Maradva a Chelsea-nél, a klub hívei reménykedni kezdtek, miután hírét vették, értékesíthet a klub jegyeket a szezon hátralévő bajnoki meccseire. Korai volt az öröm: mint kiderült, kizárólag az éves bérlettel rendelkezők vásárolhatnak belépőt.

Kapcsolódó írásaink

Uzuni gólt stukkolt a spanyoloknak

ĀA november 21-én kezdődő katari labdarúgó-világbajnokságnak eddig tíz biztos európai indulója van, közülük minden válogatott pályára lépett felkészülési mérkőzésen a múlt hét második felében

Mégsem lesz zárt kapus a Chelsea–Real Madrid

ĀKorlátozásokkal ugyan, de ismét árusíthat jegyeket a mérkőzéseire a labdarúgó Bajnokok Ligájában címvédő Chelsea, amely a bevételt az ukrajnai háború károsultjainak megsegítésére ajánlja fel