Sport

Istenek alkonya

Talán éppen a mostani hét közepétől mondhatjuk, hogy valami – Lionel Messi és Cristiano Ronaldo uralkodásának ideje – véglegesen véget ért.

Istenek alkonya
Cristiano Ronaldo szenved. Ezúttal azért, mert Oblak leveszi a labdát a fejéről
Fotó: AFP/Paul Ellis

A 21. század első (bő) két évtizedének legmeghatározóbb két játékosa közül a portugál 2018, az argentin 2015 óta nem tudja megnyerni a BL-t, az elmúlt években (egyetlen kivétellel, Messi 2019-ben) az elődöntőbe sem jutottak el. A mostanit is beleértve a legutóbbi két idényben egyikük sem jutott be még a legjobb nyolc közé sem.

Amikor tavaly nyáron a klubváltás mellett döntöttek (Messi a Barcelonából a PSG-be, Cristiano Ronaldo a Juventusból a Manchester Unitedba igazolt), kimondott céljuk volt, hogy versenyben legyenek a lehető legtovább a Bajnokok Ligájában. Érdemes elfogadni a Marca minősítését: „A szezon előrehaladtával egyértelmű volt, hogy mindketten még mindig az elithez tartoznak, de már egyikük sincs a csúcson. Rég elmúltak azok az idők, amikor a játék e két óriása uralta az európai futballt.”

Cristiano Ronaldo az Atlético Madrid ellen hosszú BL-pályafutása során mindössze harmadszor maradt 90 perc alatt egyetlen kapura menő lövés nélkül. Hiába jött be neki minden a legutóbbi bajnokin, a Tottenham ellen, újra bebizonyosodott, hogy játéka nem illik a csapatéba, jószerivel csak arra számíthat, hogy egyéni villanása után gólt tud szerezni. Erre ellenben az Atlético ellen nem volt esélye.

Diego Simeone csapata különleges rekordot állított fel a Vörös Ördögök kiejtésével: immár legalább egyszer elbúcsúztatta a BL kieséses szakaszában mindhárom, korábban BL-győztes angol klubot. 2020-ban a Liverpool, 2022-ben a Manchester United ellen ment tovább a nyolcaddöntőből, a Chelsea-t
a 2014-es elődöntőben ejtette ki.

Hasonlóan meglepő eredményt hozott az Ajax és a Benfica csatája, a portugálok 1–0-s idegenbeli győzelemmel jutottak tovább.

A Sasok 1995 óta először jutottak negyeddöntőbe a királykategóriában. A hollandok elefántcsontparti csatára, Sebastien Haller lett a BL-történelem első játékosa, aki egy adott idényben legalább 11 gólt szerzett, mégsem jutott csapatával még a legjobb nyolc közé sem.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 2. mérkőzések. Manchester United–Atlético Madrid 0–1 (tj.: Atlético 2–1-es összesítéssel), Ajax–Benfica 0–1 (tj.: Benfica 3–2-vel). A szerdai mérkőzések lapzárta után értek véget.

Kapcsolódó írásaink