Sport

Az olimpia kapujában az Ultimate frizbi

Március 19-én veszi kezdetét az Ultimate frizbi NB I Well Travel Liga 2022. évi szezonja - derül ki a Magyar Repülő Korong Szövetség közleményéből.

Az olimpia kapujában az Ultimate frizbi
Nagy lépést tett az Ultimate frizbi sportág az olimpiai részvétel irányába
Fotó: Magyar Repülő Korong Szövetség

Az Ultimate frizbi hazai első osztályú bajnokságán a látvány csapatsportokhoz hasonlóan több fordulóban körmérkőzéseken mérik össze tudásukat a csapatok. A szezon hagyományosan márciustól októberig tart. Az idei évben már nyolc felnőtt egyesület vesz részt a bajnokságban, mivel a DEAC is felvételt nyert a szövetségbe. Így a négy fővárosi csapat mellett négy vidéki csapat küzd meg az Ultimate frizbi Nemzeti Bajnoka címért.

A Magyar Repülő Korong Szövetség próbajelleggel az idei évben évben meghirdette a „kispályás” Ultimate 4s Liga frizbi bajnokságot is. Így egész Európában Magyarországon próbálhatják ki először bajnoki rendszerben az „olimpiai szakágat” a felnőtt csapatok. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyanis azt kérte az olimpián való szereplés érdekében a sportági világszövetségtől (WFDF), hogy a frizbi csapatsport létszámát redukálja le. A döntés értelmében 25×75m méretű pályán négy fős csapatok játszanak 2×18 perces meccset egymás ellen. A pályán lévő játékosokból csapatonként 2 fiú és 2 lány van egyszerre pályán.

Valószínűleg ez az új szakág debütálhat a 2028-as Los Angeles-i olimpiai játékokon. Így kiemelt jelentőséggel bír, hogy Magyarországon már idén versenyhelyzetben tanulhatják az új szakág elemeit élsportolóink.

Az első Ultimate 4s Ligában hat hazai egyesület csap össze, négy fordulóban. Az első fordulónak március 6-án Székesfehérvár adott otthont. Ezt két budapesti és egy győri forduló követi az év során. Valamennyi fordulóra ingyenes a belépés a nézőknek. Az eredményeket és statisztikákat Magyar Repülő Korong Szövetség honlapján (www.mrksz.hu) követhetik nyomon.