Sport

Nem rendezik meg az Orosz Nagydíjat

A Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság szervezői pénteken közleményben jelezték, hogy a „jelenlegi körülmények között lehetetlen” megrendezni idén szeptemberben az Orosz Nagydíjat Szocsiban.

Nem rendezik meg az Orosz Nagydíjat
A Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság szervezői pénteken közleményben jelezték, hogy a „jelenlegi körülmények között lehetetlen” megrendezni idén szeptemberben az Orosz Nagydíjat Szocsiban
Fotó: VLADIMIR ASTAPKOVICH / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.

Az F1 vezetése a közleményében emlékeztetett arra, hogy a versenysorozat világszerte számos országba látogat el, „azzal a pozitív szándékkal, hogy egyesítse az embereket és a nemzeteket”.

„Szomorúan figyeljük az Ukrajnában zajló eseményeket és reménykedünk a jelenlegi helyzet gyors és békés rendezésében” - írták a közleményben, amely szerint csütörtök este a nemzetközi szövetség (FIA), az F1 vezetése és a csapatok képviselői abban állapodtak meg, hogy a mostani helyzetben nem lehet megrendezni a szeptember 25-re kiírt Orosz Nagydíjat Szocsiban.

Az ukrajnai orosz támadás hatására az oroszországi főszponzorral rendelkező Haas Forma-1-es csapat a barcelonai teszt pénteki napjának rajtjára átfestette autóját, melyről lekerült az Uralkali neve.

Az eddig az orosz zászló színeiben, fehér-kék-pirosban pompázó autókat fehérre festették, majd Günther Steiner, az amerikai istálló vezetője a délelőtti szakaszt követően a sajtó képviselőinek elmondta, lehetséges, hogy további lépéseket is tesznek a későbbiekben. Egyúttal jelezte, hogy a gárda orosz pilótájának, Nyikita Mazepinnek a sorsa is bizonytalan.

„Csapatként a pillanatnyi szituációnak megfelelő helyes döntést hoztuk meg. Egyúttal mindenki számára egyértelmű jelzést adtunk” - hangsúlyozta Steiner, hozzátéve, meg kell várni, hogy hogyan alakul a helyzet Ukrajnában, az eseményekre neki nincs ráhatása. Szavai szerint egy jogi procedúra vár rájuk, s majd kiderül, mi lesz az ügy kimenetele.

Kérdésre válaszolva a csapatfőnök határozottan kijelentette, hogy az istálló léte jelenleg nincs veszélyben, pénzügyileg rendben vannak.

Mazepin tavaly mutatkozott be a Haas-ban, melynek főszponzora az édesapja által vezetett Uralkali orosz műtrágyagyártó és -forgalmazó vállalat.

A Forma-1-es idény március 20-án kezdődik Bahreinben.