Sport

Megerősödhet vagy bele is bukhat az elnök

Finoman fogalmazva is feszült a helyzet a Magyar Olimpiai Bizottságban, ezt érzékelve Kulcsár Krisztián elnök javaslatára rendkívüli közgyűlést tartanak jövő csütörtökön, amelyen bizalmi szavazást tartanak a sportvezetőről.

Megerősödhet  vagy bele is  bukhat az elnök
Bizalmi szavazást kért Kulcsár Krisztián, akit az új MOB-tagok kiválasztásának módja miatt támadnak
Fotó: MTI/Soós Lajos

A sikeres tokiói olimpiai ellenére sincs béke a sportvezetésben, aminek az az oka, hogy májusban megváltoztatták a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alapszabályát. Míg korábban a MOB-tagság 51 százalékát a szövetségek adták, 49 százalékát pedig a sportszervezetek delegálták, például  Sport­egyesületek Országos Szövetségétől kezdve a Testnevelési Egyetemen, a Magyar Sporttudományi Társaságon vagy éppen az Olimpiai Bajnokok Klubján át a Magyar Edzők Társaságáig. A szeptemberben életbe lépett új alapszabály szerint a MOB-tagság összlétszáma nem haladhatja meg a 115 főt, ám az olimpiai sportágakon kívül mindenki más az elnökség által javasolt egyéni jelölt lesz.

Információink szerint a cérna akkor szakadt el az elnökségi tagoknál a novemberi közgyűlés előtt, amikor kiderült, hogy az egyéni jelöltek kiválasztására megalakult bizottság vezetője Habsburg György, hazánk párizsi nagykövete lett, s egyik tagja Miklósa Erika operaénekes. Az elnökségi tagok többsége elutasította, hogy a jelölőbizottság működési rendjének megszavazása után azonnal fogadják el a közgyűlésen a beiktatandó jelöltek névsorát.

A sportszövetségek vezetői is elégedetlenek, mert míg a riói olimpiát követően például az atlétikának, a kajak-kenunak, az úszásnak és a vívásnak még öt-öt MOB-tagja volt, ami 2020-ban háromra csökkent, mostanra pedig már sportáganként csak ketten maradtak. Amíg korábban a vízilabda-szövetséget az elnök Vári Attila, a társelnök Beck György és a szövetségi kapitányként három olimpiát nyerő Kemény Dénes képviselhette a MOB-ban, az új felállásban kiszorultak a tagságból, arra hivatkozva, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a vizes sportágakat együtt kezeli.

Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke elismerte, hogy a májusban jóváhagyott, majd szep­temberben életbe lépett alapszabály-módosítás ellentmondásosan megítélt, sokakban nagyon rossz érzéseket keltő alapszabállyá vált, miközben ők a legjobb szándékkal és hiszemben jártak el. „Jelenleg 51 tagja van a MOB-nak, tehát félúton tartunk a munkában, amelynek részeként még csak most kezdődhetne el az egyéni tagok kiválasztása. Sajnálatos azonban, hogy közben azok az emberek, akik ideiglenesen kikerültek, ezt rossz néven vették és sérelmezték.

Miután a tagság egy része elégedetlen, úgy gondoltam, hogy a legjobb módja az, ha ezt minél hamarabb lezárjuk. Azért minél hamarabb, mert közeleg a pekingi olimpia, és akkor már ne várjunk ezzel tovább, tegyük ki a kártyákat. És az a tagság, amely engem megválasztott, majd egyszer újraválasztott, az majd eldönti, hogy van-e abban bizalom, hogy én folytassam ezt a munkát vagy nincs” – mondta Kulcsár, aki 2017. május 2-től a MOB elnöke. Kérdéses azonban, hogy jogszerű és határozatképes lesz-e a közgyűlés.

Kapcsolódó írásaink