Sport

A németek már Katarban vannak

Hansi Flick irányításával ötből öt gólzáporos győzelmet szerzett a Nationalelf, s elsőként jutott ki a jövő évi világbajnokságra

A német válogatott 1954-gyel kezdődően minden világbajnokságra kijutott (esetenként rendezőként vagy címvédőként), erre rajtuk kívül csak a brazil legénység volt képes. A Nationalelfnek a katari lesz a huszadik vb-részvétele.

A németek már Katarban vannak
Flick mester a háttérből biztatja a 19 éves Karim Adeyemit, Stefan Ristovski nem is szabadul
Fotó: AFP/DPA/Hasan Bratic

A németek 14 mérkőzést játszottak eddig idén, kilencet még Joachim Löw irányításával, ötöt pedig az utóddal, Hansi Flickkel. Miközben persze az ember igazságosan hozzáteszi, hogy tavaszra, főleg az Európa-bajnokság hónapjára jutottak a nehezebb ellenfelek, szembetűnő a két kapitány győzelmi mutatója közötti különbség. A nyáron a Ba­yern München éléről érkezett Flické egyszerű: százszázalékos. A német futball rekordereként 198 meccs után búcsúzó Löwé ellenben (2021 tavaszán) 28,57 százalékos.

Alighanem azoknak volt igazuk, akik már a 2018-as világbajnokság kudarca után sürgették a váltást, a német válogatott három évet elpazarolt így. Kétségtelenül nem kellett ősszel az európai elitbe tartozó csapattal találkozni (a két novemberin sem kell majd, Liechtenstein és Örményország lesz az ellenfél), de azért a 18–1-es gólkülönbség lenyűgöző. Mint ahogyan az a kontraszt is, amelyet a Löw-éra utolsó fél évében Duisburgban az észak-macedónoktól elszenvedett 2–1-es vereség és a hétfő esti, szkopjei 0–4 egymás mellé állítása láttat.

Flick az ötből öt győzelemmel egyébként beállította a német rekordot szövetségi kapitányként, az eredetit hajdanán még éppen Löw állította fel, tizenöt éve. Korábbi bayernes játékosai közül nyolcan játszottak ősszel a válogatottban, sőt heten, Neuer, Süle, Kimmich, Goretzka, Müller, Gnabry és Musiala az észak-macedónok ellen is szerepeltek. (A nyolcadik, Sané most először hiányzott Flicknél.)

A kapitány tovább fiatalította a csapatát, 25,3 év volt a legutóbbi meccsen az átlagéletkor, pedig a 35 éves Manuel Neuer védett, és játszott a 32 éves Thomas Müller is. Elképzelhető, milyen fiatalok voltak a többiek! A 18 éves Jamal Musiala minden idők második legfiatalabb gólszerzője lett hétfőn a Nationalelfben, csak Marius Hiller előzi meg, még 1910-ből. De biztos kerettag lett a 18 éves Florian Witz és a 19 éves Karim Adeyemi is.

Sokat mondó a Kicker értékelése: „Kétségtelen, hogy a válogatott előrelépett Flick irányítása alatt. Játékosok, de különösen a szkopjeihoz teljesítmény tekintetében. Vannak olyan mérkőzések, amelyeken nem a látványosság, hanem a feladat teljesítése fontosabb.” Igaza van Flicknek, aki azt mondta: „Megint látható volt, milyen mentalitás uralkodik a pályán. A csapat soha nem hagyott cserben.”

Világbajnoki selejtezők, európai zóna, 8. forduló. Hétfői mérkőzések

E csoport: Fehéroroszország–Csehország 0–2, Észtország–Wales 0–1.
Az állás: 1. Belgium 16 pont (6 mérkőzés), 2. Csehország 11 (7), 3. Wales 11 (6), 4. Észtország 4 (6), 5. Fehéroroszország 3 (7).

G csoport: Lettország–Törökország 1–2, Hollandia–Gibraltár 6–0, Norvégia–Montenegró 2–0.
Az állás: 1. Hollandia 19, 2. Norvégia 17, 3. Törökország 15, 4. Montenegró 11, 5. Lettország 5, 6. Gibraltár 0.

H csoport: Ciprus–Málta 2–2, Horvátország–Szlovákia 2–2, Szlovénia–Oroszország 1–2.
Az állás: 1. Oroszország 19, 2. Horvátország 17, 3. Szlovákia 10, 4. Szlovénia 10, 5. Málta 5, 6. Ciprus 5.

J csoport: Észak-Macedónia–Németország 0–4, Izland–Liechtenstein 4–0, Románia–Örményország 1–0.
Az állás: 1. Németország 21 pont, 2. Románia 13, 3. Észak-Macedónia 12, 4. Örményország 12, 5. Izland 8, 6. Liechtenstein 1.

Kapcsolódó írásaink