Sport

Edzőváltás-cunami az uszodákban

Együtt edz a pillangókirály, Milák Kristóf és a pillangókisasszony, Kapás Boglárka

Az egy arany- és két ezüstérmet nyerő magyar úszók ugyan nem szerepeltek olyan jól a tokiói olimpián, mint öt éve Rió-ban – három arany-, két ezüst- és két bronzérem –, de ez sem indokolja a meglepően sok átigazolást és edzőcserét.

Edzőváltás-cunami az uszodákban
Milák Kristóf szerint elérkezett az idő a váltásra, de hálás edzőjének
Fotó: MH/Purger Tamás

Az egyik legmeglepőbb váltás ráadásul a legeredményesebb versenyzőé, Milák Kristófé, aki edzője, Selmeci Attila irányításával 21 évesen Tokióban a csúcsra ért, arany- és ezüstérmet nyert 200 és 100 méter pillangón. Az óriási siker után azonban kiderült, hogy a nyolc éve tartó edző-versenyző kapcsolat az utóbbi években már nem volt felhőtlen, ahogyan Selmeci fogalmazott: „Kristóf úszózseni, de hiányzik belőle az alázat, amely a legnagyobb világklasszisokat jellemzi.”

Ennek az ellenkezőjét akarta bizonyítani Milák, aki nem vágott vissza volt mesterének: „Vannak olyan időszakok az ember életében, amikor elérkezik az idő a váltásra. Kizárólag hálával és köszönettel tartozom Selmeci Attilának. További sok sikert és eredményes munkát kívánok a jövőben neki!”

Az úszás hazai helyzetét jól jellemzi, hogy miközben Milák marad a Honvéd versenyzője, a jövőben Virth Balázzsal, az Újpest edzőjével készül majd. Ez az új kapcsolat sem ígérkezik könnyűnek, mert Virth tanítványa a 200 méter pillangón világbajnok Kapás Boglárka mellett Zombori Gábor, Márton Richárd és a Gyuláról Újpestre igazolt 15 éves tehetség, Veres Laura is. „Érzem a súlyát a feladatnak, de megoldható lesz tanítványaim sikeres felkészítése” – mondta bizakodva az edző, de vajon az olimpiai bajnok hogyan fogadja majd el, hogy nem egyedül őkörülötte forog a világ az uszodában?

Míg Milák egy sikeres, addig Késely Ajna egy eredménytelen olimpia után hagyta ott a kőbányai klubot és Turi György edzőt. Az ifjúsági olimpiai bajnok – aki Tokióban nem lett döntős – átigazolását a BVSC-ben azzal is magyarázta: „Volt egy időszak az életemben, amikor kicsit úgy éreztem, nem tartozom sehová.” Erre a kritikára volt edzője nem akart reagálni, mert kilenc év után békésen váltak el.

„Ajna 2019-ben országos csúccsal negyedik lett a világbajnokságon, azonban a koronavírus-járvány okozta nehézségek jobban megviselték, mint másokat. Sok sikert kívánok neki!” Késely átigazolásánál sokkal meglepőbb volt az edzőválasztása, a 29 éves Bernek Péter fogja irányítani a felkészülését, aki 400 méter vegyesen 13. lett a tokiói olimpián.

Edzőt váltott az Európa-bajnoki bronzérmes Burián Katalin, az olimpián negyedik Verrasztó Dávid, és Kenderesi Tamás sorsa még bizonytalan. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka gyenge tokiói szereplése után megvált technikai edzőjétől, Nagy Józseftől, élettársa, Gelencsér Máté irányítja majd a felkészülését. Wladár Sándor, a Magyar Úszószövetség elnöke szerint hosszú pihenő után Hosszú október elején elkezdi az edzéseket, tehát nem vonul vissza. w

Kapcsolódó írásaink