Sport

Medvegyev a bajnok, Djokovicnak nem lett meg a naptári Grand Slam

Az utolsó játékokban már komoly fájdalmakkal küzdve tudta legyőzni a világelső Novak Djokovicot Danyiil Medvegyev, aki karrierje első Grand Slam-diadalát aratta az amerikai nyílt teniszbajnokság megnyerésével.

Medvegyev a bajnok, Djokovicnak nem lett meg a naptári Grand Slam
Az orosz Danyiil Medvegyev nyerte meg a New Yorkban rendezett amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyes versenyét
Fotó: Europsort

Az orosz teniszező nagyszerű játékkal verte a rekordot jelentő 21. GS-sikerére hajtó Djokovicot, ezzel megakadályozva a szerb sztárt, hogy egy naptári éven belül mind a négy nagy tornát megnyerje.

„Az önbizalmam és a jövőm szempontjából is fontos ez a siker. Tudva, hogy legyőztem valakit, aki 27-0-lal állt az idei Grand Slam-viadalokon, akitől Ausztráliában kikaptam, aki történelmet szeretett volna írni, mindenképpen édesebbé teszi a győzelmet és magabiztossá tesz kemény pályán. Kíváncsi vagyok, mi lesz a többi borításon” - mondta a 25 éves teniszező, aki 2019-ben elveszítette a finálét a US Openen Rafael Nadallal szemben, ez év elején pedig a melbourne-i fináléban kapott ki Djokovictól.

Objektum doboz

Noha Medvegyev az elmúlt időszakban egyre meggyőzőbb játékot nyújtott és a legjobbak szintjén játszott, a vasárnapi döntőnek egyértelműen Djokovic volt az esélyese. Ezzel együtt az orosz végig jobban játszott, és végül meglepetésre három szettben győzedelmeskedett. A moszkvai születésű sportoló az első két szettben egyformán egy-egy alkalommal vette el a szerb adogatójátékát, a sajátjait pedig - ha néha komoly nehézségek árán is, de - rendre hozni tudta. A harmadikban aztán úgy tűnt, sikerült megrogyasztania riválisát, 4:0-ra, majd 5:1-re is vezetett, de 5:2-nél nem tudta kiszerválni a meccset. 5:4-nél viszont nem hibázott. Mint később elmondta, a harmadik szett vége nagyon nehéz volt a számára.

„A lábaim 5:3 után elszálltak alólam, 5:4-et követően a bal lábam annyira fájt, hogy szinte járni sem tudtam. Ha valaki figyelmesen visszanézi a felvételeket, láthatja, hogy amikor a törölközőmért mentem, a lábam mögöttem jött. Igyekeztem nem mutatni a fájdalmamat, mert ha Novak rájön, az nem lett volna jó számomra” - mondta Medvegyev, akinek azért maradt ereje arra, hogy a győzelmet érő pont után a földre dobja magát és „döglődő hal” pózban bohóckodva ünnepeljen.

Djokovic a rekorddöntés elszalasztása után nem titkolta csalódottságát.

„Ezt most nehéz megemészteni, mert tudom, hogy mi volt a mérkőzés tétje” - nyilatkozta szomorúan a 34 éves belgrádi játékos. - „csak annak örülök, hogy vége, mert mentálisan és érzelmileg is nagyon sokat kivett belőlem az elmúlt pár hét. Nagyon nehéz volt kezelni ezt a nyomást.”

Danyiil Szergejevics Medvegyev pályafutása 13. ATP-trófeáját nyerte, és a bajnoki kupa mellé 2,5 millió dollárt (762 millió forint) kapott.

Eredmény:
US Open, férfi egyes, döntő:
Danyiil Medvegyev (orosz, 2.)-Novak Djokovic (szerb, 1.) 6:4, 6:4, 6:4

Kapcsolódó írásaink