Sport

Komédiának, szánalmas pantomimnek nevezi a sajtó a Belga Nagydíj történéseit

A nemzetközi sajtó nagy része komédiának titulálta a vasárnapi Forma-1-es Belga Nagydíjat, melyet a heves esőzés és a szél miatt elrendelt kétszeri újraindítás, valamint a biztonsági autó mögött megtett négy kör után Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyert meg. A Spa-Francorchamps-ban három és félórát várakozó nézők azonban valódi futamot nem láthattak.

Komédiának, szánalmas pantomimnek nevezi a sajtó a Belga Nagydíj történéseit
Versenyt gyakorlatilag nem láthattunk
Fotó: AFP/OHN THYS

A Daily Mail szerint „Max Verstappen egy Forma-1-es nagydíj komédiáját nyerte meg Belgiumban - kétkörös felvonulást a biztonsági autó mögött. Az eső áztatta Spa-Francorchamps-ban jelen lévő közönség három és félórát várt a végeredményre, miközben a világ legjobban fizetett autóversenyzői a boxban ücsörögtek és azt várták, hogy jobbra fordul az idő”.
A The Guardian arról ír: „A Belga Nagydíj hivatalos versenyként kerül be a Forma-1 történelemkönyvébe, a díjakat pedig kiosztották, de kevés méltóság volt abban, ahogyan a mezőny szerepelt Spa-Francorchamps-ban ezen az esős vasárnap délutánon”.
A Gazzetta dello Sport sincs jobb véleménnyel a történtekről. „Spái komédia: így lehet megalázni a Forma-1-et. Az extrém körülmények között volt lehetőség úgy dönteni, hogy nem versenyeznek, ami a pilóták védelme szempontjából a logikus elhatározás volt” - írta az olasz lap, míg a La Repubblica így értékel: „A képzeletbeli nagydíjat - a Forma-1 legutóbbi komédiáját - nem futották le Spában, de világbajnoki pontokat így is osztottak”.
A Corriere della Sera sem finomkodik: „A szellemnagydíj komédiája - Spában a pénz és a vihar diadalmaskodott”.
A francia L'Équipe a szünetekre koncentrál: „Egyesek kártyajátékkal, mások szundikálással, Cunoda Juki pedig étkezéssel töltötte az időt - mindenki úgy, ahogyan tudta, miközben kint változatlanul esett az eső. Michael Masi versenyigazgató végül 18.17 órára rendelte el az újraindítást, de ez is csak időpocsékolás volt”.

A spanyol El Mundo szerint a vasárnapi esemény „egy szánalmas pantomim volt, amely a sportág történetének egyik legnagyobb szégyene”. A lap szerint nem lehet végeredményt hirdetni egy olyan versenyen, amelyet meg sem rendeztek. ”Ez sérti a Forma-1- történetét, a versenyzést és általánosságban a sport szellemét”.
A Marca úgy látja, „ez volt a nyerészkedők versenye, amely megmutatta, miről is szól jelenleg a Forma-1. A Belga Nagydíj egyesek számára ésszerű döntés következtében zajlott úgy, ahogyan, mások számára viszont ez csalódás. Mert ez a sportág még ma is abból él, hogy egykoron az emberek az életüket tették kockára, és gyakran veszítették is el a versenyzésért”.
Az As furcsa képi hasonlattal él: „A Forma-1 hajótörést szenvedett Spában. Azt senki nem kérdőjelezi meg, hogy a versenyzők biztonsága a legfontosabb, a rossz látási viszonyok miatt pedig kevés volt a mozgástér. Az »expressz végeredmény« viszont egy rossz üzenet, nagyon rossz”.
A Mundo Deportivo ugyancsak keményen fogalmaz „Verstappen megnyerte a meg sem rendezett futamot Spában. Ez egy pantomim-előadás volt, amelyet könnyedén el lehetett volna kerülni a verseny lemondásával, vagy hétfőre halasztásával”.

Az osztrák Kronen Zeitung egy valójában le sem zajlott versenyről cikkezik: „Max Verstappen, a Red Bull versenyzője egy nagyon furcsa Belga Nagydíjat nyert meg vasárnap és a győzelemért járó világbajnoki pontok felét zsebelte be ezért! A verseny, amely valójában le sem zajlott, még mindig számos vitát vált ki. A rajtot több mint három órával halasztották, majd a tartós és heves esőzés miatt csupán két kört tett meg a mezőny a biztonsági autó mögött, hogy végeredményt lehessen hirdetni”.

A svájci Blick botrányról beszél: „Az idő telt, az eső tovább esett, a Belga Nagydíj pedig már régen botrányos volt, amikor a döntéshozók még mindig a futam biztonsági autó mögötti elindításával próbálkoztak. Minden a televíziós közvetítésből származó bevételekről szólt”.
 

Kapcsolódó írásaink