Sport

Vereséggel kezdte az olimpiai selejtezőt a magyar hokiválogatott

 A magyar férfi jégkorong-válogatott a franciák elleni 5-3-as vereséggel kezdte szereplését csütörtökön a rigai olimpiai selejtezőben.

Vereséggel kezdte az olimpiai selejtezőt a magyar hokiválogatott
Hiába kezdte jól a franciák elleni meccset a fehér mezes magyar jégkorong-válogatott, végül kikapott Rigában
Fotó: Magyar Jégkorong Szövetség

A koronavírus-járvány miatt a magyar válogatott tavaly február óta nem vívott tétmérkőzést, így az egy éve kinevezett Sean Simpsonnak ez volt az első "éles" találkozója a csapatával.

A két gárda ezt megelőzően 55-ször csatázott, a magyarok 27-szer nyertek, 22-szer kikaptak és volt 6 döntetlen is. A magyarok tétmérkőzésen legutóbb 2001. április 19-én, a grenoble-i divízió I/A vb-n tudták legyőzni a franciákat.

Az ellenfél számított esélyesebbnek, mivel három NHL-ben szereplő játékossal állt fel, és az elmúlt években rendre az elit vb-n játszott, csak 2019-ben esett vissza oda, ahol jelenleg a magyar válogatott is szerepel. Sérülés miatt Sebők Balázs és Szita Donát nem vállalta a játékot.

Az elején kimaradt egy magyar emberelőny, ám a 13. percben Hári János révén megszületett a vezető találat: Antonin Manavian - aki korábban Fehérváron volt légiós - nem tudott felszabadítani, Erdély Csanád pedig a lábai között passzolt a társa elé, aki közelről nem hibázott. Két percre rá létszámfölényben Papp Kristóf is eredményes volt kapáslövéssel, ekkor sem tudtak felszabadítani a franciák, pedig volt rá lehetőségük.

A második játékrész elején Mihály Ákos ült ki gáncsolásért, az NHL-es Alexandre Texier pedig erős és pontos lövéssel mattolta Hetényi Zoltánt. A 29. percben Manavian távoli lövése pattant meg Pozsgai Tamás korcsolyáján, Hetényi tehetetlen volt.

Később Bartalis Istvánt és Hárit is kiállították, utóbbi még a büntetőpadon volt, amikor Texier keresztpassz után kapásból a kapuba bombázott. A folytatásban a magyar kapus remekelt, egyszer pedig a kapuvas segítette ki. Ebben a húsz percben 18-3 volt a lövési arány a franciák javára.

A záró harmadban Magosi Bálintot állították ki, ezt pedig Sacha Treille használta ki, miután elé csorgott a pakk. Ám tíz másodperc múlva Bartalis szépített a támadó harmadban szerzett korongból. Lendületbe jött a magyar csapat, többször emberelőnyt harcolt ki, ám az ígéretes helyzetek kimaradtak, Sofron István egyik lövése kapuvason csattant, Bartalis próbálkozását pedig a gólvonalon fogta meg Florian Hardy. Azonos létszámban egy szép és gyors akció végén Texier tálalt Damian Fleury elé, aki a léc alá emelt. A végén Hetényi helyett mezőnyjátékos jött a jégre, ám a komoly helyzetekből ekkor sem sikerült betalálni.

Sean Simpson szövetségi kapitány együttese pénteken a házigazda lettekkel, vasárnap pedig az olaszokkal találkozik, és a kvartett első helyezettje jut ki a jövő februári, pekingi téli olimpiára.

Férfi olimpiai selejtező (Riga), 1. forduló:
Franciaország-Magyarország 5-3 (0-2, 3-0, 2-1)
Gól: Texier (24., 35.), Manavian (29.), Treille (46.), Fleury (57.), illetve Hári (13.), Papp (15.), Bartalis (46.)